Местан назначил любовницата си за министър

3
Добави коментар
mignews
mignews

Кой на какъв пост е назначил любовница – до този въпрос стигнаха дебатите в пленарната зала днес при обсъждането на временна анкетна комисия за проверка на назначенията в мандата на ГЕРБ.

Цветомир Михов (ГЕРБ) обяви, че лидерът на ДПС Лютви Местан, който е основен вносител на предложението за комисията, не е представил лично проекторешението, „защото няма очи“. „Знаете ли защо няма очи? Защото назначи любовницата си за министърка, а госпожа Мая Манолова…“, каза Михов, а в този момент председателят на парламента Михаил Миков му спря микрофона. Той обаче продължи и на изключен микрофон, че Манолова е назначила мъжа си за министър.

По-късно министърът на финансите Петър Чобанов, който дойде специално за дискусията, без да е канен, се спря и на друго гениално по думите му кадрово решение в министерството: „За пръв път в последните години или в цялата история на министерството имахме номинална позиция началник-кабинет, а позицията реално се изпълняваше от приближена на министър Дянков девойка, която дори нямаше необходимото образование в момента, в който започна да изпълнява тази толкова отговорна длъжност.“ Нямаше необходимото образование, но това не й пречеше да тропа с крак и да крещи на директори с 30 години стаж в министерството, каза още Чобанов.

Той посочи, че от 355 кадрови назначения в Министерството на финансите по времето на ГЕРБ едва 13% са след конкурс. Половината са назначени по заместване, за да може по-късно да бъдат преназначени, за да могат да заемат полагащото им се място, без да коментираме по каква линия, каза още Чобанов.

Министърът изчете и щатно разписание по времето на предшественика му Симеон Дянков – „изпълнител работник по озеленяване, изпълнител-камериер, изпълнител-цветопроизводител, изпълнител-дивечовъд, изпълнител-тракторист, изпълнител-полевъд, изпълнител-лесовъд и изпълнител-помпиер“. Това щатно разписание на МФ се появява в резултат на криминалната административна реформа на министър Дянков, който реши да закрие Агенцията за икономически анализи и прогнози (при тройната коалиция Чобанов я оглавяваше)- една институция с 18-годишна история, която беше признат партньор на ЕК, на МВФ, на рейтингови агенции, заяви Чобанов.

По думите му Дянков е закрил агенцията, за да освободи щат не за друго, а за ловно стопанство „Кричим“. Затова в щатното разписание в МФ намираме такива непонятни позиции, които по нищо не подхождат на функциите на Министерството на финансите.

Чобанов коментира, че стопанството „Кричим“ е било нужно на финансовото ведомство, за да се използва като още една платформа, която позволява назначения през страничния вход в министерства и ведомства. Както ще стане ясно от работата на комисията, служителите по трудови правоотношения, по-късно са били назначавани за държавни служители, каза още министърът.