Уикенд идея: Родопското село Ситово

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Въпреки красивата си, запазена от стари времена архитектура, родопското село Ситово не е известно колкото Ковачевица или Лещен. В него няма да откриете тълпи от туристи всеки уикенд, а част от пътят е черен и току-виж ви отказал изобщо да тръгвате нататък.

Ние обаче ви препоръчваме да не се отказвате толкова лесно, а да карате внимателно и още този уикенд да поемете от Пловдив в посока Първенец и Храбрино. След Храбрино следвайте табелите за село Лилково, докато не стигнете тази, която сочи отбивката за Ситово. В горната си част пътят е живописен, с извисяващи се над главите ви канари в причудливи форми. Някои съвсем сериозно приличат на кули на замъци.

Малко преди да стигнете самото село пък ще видите табела за така наречение Ситовски надпис. Това е истинска мистерия за изследователите, които правят догадки, но досега не са постигнали зъгласие относно разчитането на надписа. Използвани са рунообразни символи, вероятно от времето на траките. Намира се на около 50 м над пътя, по пътека по скалите.

Самото село се е запазило в учудващо запазен старовремски вид. Може би причината е лошият път дотук, може би пък нещо друго.

Заради близостта на каменна кариера в района, всички покриви на къщите са направени от каменни плочи. По склоновете на Родопите са накацали и малко по-съвременно изглеждащи вили, но всичко е в пълна хармония.

Срещането на минувачи в селото е задача с повишена трудност. Ще ви се наложи да поскитате малко по уличките, но срещнете ли местен, със сигурност ще проведете приятелски разговор. Може само да ви поздрави, но едва ли ще се ограничи само с това. Из селата на България все още е традиция да поздравиш човека срещу себе си, независимо дали го познаваш или не, и да се разговориш с него. Това е сред най-хубавите неща, които можете да си подарите за уикенда след многобройните анонимни разминавания из улиците на големите градове през работната седмица.

Разстоянието от Пловдив до Ситово е 35 км. По пътя и в района на селото има места, подходящи за пикник.