Нумерология

4
Добави коментар
Nutrim
Nutrim

Нумерология за всички

Нумерологията – теорията за числата – е прост метод за анализ на характера и предсказване на бъдещето. На по-високо равнище тази теория предлага система за разбиране на истинската природа на Вселената.

Нумерологията, подобно на другите методи за предсказване, твърди, че съществува принцип на подредба над и отвъд реда на естествените явления; тя дава обяснение на множество детайли и на събития, които изживяваме, на базата на ясно определени принципи.

Модерната нумерология се основава на питагорейските и кабалистичните принципи, но е повлияна от християнския числов символизъм на Средновековието и от опитите на Ренесанса да хвърли мост между езическия и християнския свят – между класическата философия и християнската култура.

Западната нумерология се базира на питагорейските принципи. Това означава, че действителността е математически конструирана и всички явления практически представляват числа. Така че е възможно характерът и съдбата на всеки индивид да бъдат изразени в числа. Това съставлява първия от основните принципи на популярната нумерология; вторият твърди, че името на човека (в действителност наименованието на всяко нещо) съдържа неговата истинска същност.

Така че вашето име според тази магична теория не е просто случайна табелка. То представлява вашата идентичност. Името ви най-вероятно може да разкрие какви личности сте всъщност. Нумерологията го преобразува в числа и анализира индивидуалността ви чрез интерпретиране на числата, съобразно установените правила.

Всяка буква от азбуката е свързана с отделно число:

1 – А; Й; Г; Ь; 2 -Б; К; У; Ю; 3 – В; Л; Ф; Я; 4 – Г; М; Х; 5 – Д; Н; Ц; 6 – Е; О; Ч; 7 – Ж; П; Ш; 8 – З; Р; Щ; 9 – И; С; Ъ.

Напишете цялото си име и превърнете всяка буква в съответстващото й число. След това ги съберете всичките. Ако се получи двуцифрено число, сумирайте двете цифри и постъпвайте така, докато не остане едно едноцифрено число. Именно то е вашето.

Нумеролозите твърдят, че пълното име, което ви е дадено при раждането, въплъщава тайнствените сили, действащи във Вселената, както и вашата съдба. Прякорите и другите имена отразяват образа ви в очите на онези, които са ви нарекли по съответния начин.

Моминското име на жената показва нейния характер преди брака. По-късно фамилното име на съпруга указва как й е повлиял семейният живот.

Друго важно за нумерологията число е рожденото, което се получава при комбиниране на цифрите, съдържащи се в рождената ви дата. Ако например сте родени на 7 август 1995 г., рожденото ви число ще бъде:

7+8+1+9+9+5=39=3 + 9=12=1+2=3

Това число отразява вашия характер и съдба, както са изковани от вселенските сили, действащи в момента на вашето раждане. То може и да е различно от числото на името ви. Ако двете числа не съвпадат, вероятни са много вътрешни конфликти.

Когато денят и месецът на вашето раждане бъдат съчетани с дадена година, се получава личното ви число за същата година. Например ако рожденият ви ден е 1 април, а годината е 1980, числото ви за тази година ще бъде 5 (1+4+1+9+8=23=5). Това ще бъде период на промени и нов опит, може би и на пламенна любов. Но когато съберете числата за същата дата през 1981 г., ще получите числото 6, което вещае тиха, уединена и мирна година.

За по-задълбочен анализ нумеролозите препоръчват името да се раздели на отделни букви и да се провери колко пъти се появява всяка буква (или всяко число) и кои букви или числа липсват. Повтарянето на дадено число сочи, че у дадения индивид основната му характеристика е силно изразена. Липсата на някое число показва, че я няма чертата, указвана от него.

Всяко число се съотнася с ясна символика, която на свой ред определя характерните черти на индивидите, свързани с него.

Числото 1 – първото, това, което влиза в състава на всички други, в много религии и мистични традиции се смята за символ на Бога, първопричината, на източника на всички неща и единството на цялата Вселена. Следователно нумерологията приписва на единицата характеристики, свързани с християнския Бог Отец. Това са хора креативни, инициативни или притежаващи * склонност към организираност или технология. Единицата се свързва с образа на Бога като Творец. Сила, контрол, водачество, изолация, нетърпимост спрямо опонентите и великодушие към поддръжниците – това са характеристики, взети от образа на Бога, както е описан в Стария и Новия завет.

Числото 2 символизира женствеността. То е първото от четните числа, които нумерологичната традиция смята като женски, противопоставящи се на нечетните, идентифицирани като мъжки.

В историята мъжете са доминирали в повечето общества. Това може би е причината, поради която нечетните числа се свързват с мъжкото начало и доброто, а пък четните – с женското. Следователно хората с числото 2 имат характеристики, изхождащи от традиционните понятия за женственост. Те са пасивни и се подчиняват на авторитета. И още – двойката представлява и дявола. Това е лошо, защото тя е първото число, което нарушава единството и всеобхватността на единицата, внася в света множественост и несъгласие. С идването на числото 2 се раждат двойствеността, контрастът и антагонизмът. Синтезът на тези контрасти, поправянето на счупеното, представлявано от двойката, идва с числото 3.

Числото 3 има множество символи и се свързва с триъгълника – първата фигура, заграждаща част от пространството. Точно както числото 1 въплъщава цялостност и всеобхватност, а 2 – разделяне и контраст, така тройката представлява хармония, творчество, себеизразяване и видима проява на Бога. (В Светата Троица – Отец, Син и Свети Дух – числото 3 се свързва със Светия Дух, който се носи над първичната вода и създава света.)

Всичко казано дотук се подсилва от сексуалния символизъм на тройката. Тя е първото число с основен фалически фокус, както и въплъщава контраста между мъжа (1) и жената (2), обединени в секса (3).

Наистина характеристиките на сила, власт, творчество, любов към наслажденията, привлекателност за хората от противоположния пол и постоянна нужда от възхищение и привързаност се свързват с числото 3. То се смята за най-щастливото и представлява доброто и най-съвършеното (третата степен на сравнение – като се започне с „добро“, мине се през „по-добро“ и се стигне до „най-добро“ – е и най-висшата.)

Числото 3 означава целостността на дадено нещо, точно както е и въплъщение на оптималното. Всяко явление си има начало, среда и край; времето се разделя на три компоненти: минало, настояще и бъдеще; пространството се определя чрез ширина, дължина и дълбочина.

Числото 3 често се среща в народните приказки и детските песнички: три желания, три късмета, трима братя, три мечки, три прасенца.

То е и най-важното в магията, където представлява съвършенството.

Трикратното изговаряне на клетва или магически думи е тотално повторение или „всички възможни повторения“ на съответните думи. В гръцката митология има много групи от по три божества: трите харити (в римската – трите грации), трите Еринии (богини на отмъщението; в римската – Фурии), трите мойри (богини на съдбата; в римската – парки).

Числото 4 се свързва с най-простата стабилна форма, следователно то е цифрата на осезаемите и материални неща, по-специално – свързаните със земята.

Според старите вярвания, популярни в Европа чак до XVII в. и все още запазени в различни версии от хора, практикуващи окултното, всички съществуващи неща са създадени от четири елемента: огън, въздух, земя и вода. Годината има четири сезона. Тежестта и еднообразието, свързани с хората на числото 4, произтичат пак от тази концепция за стабилност, асоциирана с четворката. И още, афинитетът между него и земята, материалните субстанции, го свързва с падението и провала, тъй като в класическата ера и Средновековието се е смятало, че земният живот, материалният свят е затвор, от който душата се освобождава при смъртта.

Числото 5 е на средата между единицата и деветката. Следователно то се характеризира с неспокойствие, безотговорност и многоликост. фактът, че хората имат пет сетива, определя характера на това число: жизненост, чувственост, сексуалност и нервност.

То се състои от 1 (Бог) и 4 (материя) и сочи духа на Бога, появяващ се в материята и плътта – естествения свят на живите същества.

Петицата е особено свързана с хората, тъй като човешкото тяло има пет краища и може да бъде вписано – с разперени ръце и крака – в петоъгълник или петолъчна звезда (наистина в окултизма тази звезда представлява човешкото същество като микрокосмос на Вселената.)

Числото 6 се характеризира с хармония, равновесие и липса на вътрешни притеснения, защото е първото между 1 и 9, чиято сума е равна на сбора от делителите му: 14-2 + 3 = 6.

То е четно и женско число; също както двойката представлява жената като подчинен контраст на доминиращия мъж, така и шестицата се свързва с майчинството, с домакинята: обичаща дома, топла, изобретателна, щателна, доволна от себе си и с ограничен светоглед.

Характеристиките на мир и равновесие са подчертани във формата на Давиловата звезда – шестолъчката, съставена от два взаимно пресичащи се триъгълника и изобразяваща равновесието между две противоположности.

На шестия ден Господ е създал човека по свой образ и подобие. Точно както петицата е числото на човека като микрокосмос във Вселена та, шестицата е неговият цифров символ като макрокосмос. Тя сочи равновесието между духа и материята, вечното и преходното. Изразява хармония, увереност, сътрудничество и ред.

Числото 7 е най-странното и най-тайнственото от всички. Следователно то е свързано с хора, които се задълбават в окултното и се дистанцират от всекидневния живот. Седмицата се появява често в Библията като символ на цялостност и носител на магически свойства. Стените на Йерихон паднали, след като племената на Израил ги обиколили седем пъти; в книгата „Откровение“ от Новия завет числото 7 се появява многократно.

Най-сериозният пример за важността на това число са, разбира се, дните на седмицата – седемте дни на сътворението според Библията. Сабат-денят за почивка -дава характеристиката на тишина и отдръпване за отдих и съзерцание.

Основната характеристика на числото 7 е асоциирането му със значителни периоди от време, идващи от връзката му с Луната. Лунният цикъл се състои от 4 етапа – всеки от по седем дни. И това разделение е основата за седемдневната седмица и четириседмичния месец.

Следователно числото 7 контролира ритъма на живота на Земята, включително месечния цикъл на жените, от който зависи целият човешки живот. Седем предмета съставят цялост: планетите, познати в древността, са били 7, това число съответства на седемте метала, седемте цвята, седемте дни на седмицата, седемте тона в гамата и седемте гласни в гръцката азбука.

Самотата и интровертността, приписвани на седмицата, идват от факта че тя е просто число (дели се само на единица и на себе си).

Числото 8 е 2×4 и тъй като четворката представлява Земята и материята, осмицата се свързва с двойно ударение върху интереса към земните неща – власт, статус и пари. Концепцията за паиение, свързана с числото 4, важи и за осмицата: Постоянната възможност за провал се усилва от формата на цифрата 8, намекваща за двойственост – успех плюс провал.

От друга гледна точка осмицата може да представлява ново начало и нов живот, може би защото мъжкото тяло има седем отвора, а женското – осем, и именно чрез допълнителния осми отвор новият живот идва на бял свят.

Този факт подсилва и връзката между числото 8 и неизбежното обвързване със светските неща. Осмият тон в музикалната стълбица повтаря първия, но с една октава по-високо. А в християнския числов символизъм осмицата представлява отвъдния живот и ново начало в бъдещия свят. Затова числото 8 въплъщава вечността и безкрайността; математическият символ за безкрайност е хоризонтално изписана осмица.

Двете възможности за задгробен живот – вечен живот в рая, противопоставен на безсмъртието в ада, подсилват двойствената концепция за успех и провал, която също се свързва с осмицата. Числото 8 се отнася до най-простото триизмерно тяло – куба – и това е факт, който подсилва връзката между осмицата и новите начала, защото представлява едно следващо измерение.

Числото 9 се свързва с целостността и висшето постижение, тъй като е последното число – най-голямото от първите девет – и поради факта, че бременността при човека трае девет месена. Страх от тъмното, нужда от любов, избухливост – това са характеристиките, присъщи и на числото 9, и на децата. Други негови качества като желанието да се помага на хората, привързаността и състраданието идват от присъщите черти на майчинството.

Числото 9 представлява и преход между едноцифрените и двуцифрените числа; в нумерологията това е символ на интуицията. То се свързва с творчеството, тъй като се състои от три тройки.

Целостността на числото 9 и неговата самодостатъчност се подсилват от факта, че в кръга има 360° и че 3 + 6 + 0=9. Нещо повече, ако се съберат множителите от всяка позиция в таблицата за умножение на деветката, пак ще се получи сбор 9 (например 3×9 = 27; 2 + 7=9). С това число са свързани също така арогантност и упоритост.