Кулинарни експерименти с водорасли – първа част – хлорела – Готварска Книга

15
Добави коментар
atanassoff.i
atanassoff.i

Добавена на 05/11/2013 от maria

Наричат водораслите вълшебна храна или суперхрана. Водораслите произвеждат 90 процента от кислорода в атмосферата и са най-древната форма на живот на земята. Където има водорасли, има живот. Затова те заемат специално място във всеки био магазин и са част от много програми за здравословно хранене. За българската кухня, която се състои почти изцяло от земни растения като плодове, зеленчуци, месо, зърнени храни, водораслите са непознато нововъведение. Има обаче цели народи, които от древността са познавали и са се възползвали от качествата на водораслите като ги извличали от водата, така както ние извличаме храната си от почвата. Испанските завоеватели на Южна Америка са наблюдавали с почуда как ацтеки и маи извличат водорасли от водните басейни.

Огромната част от водораслите всъщност не са растения, а едноклетъчни организми, които притежават някои качества на животинските продукти (изключително богати са на протеини и са много хранителни) и едновременно с това са изключително биоактивни, тъй като съдържат витамини, минерали, ензими и основи аминокиселини.

Предстои да се запознаем с най-популярните видове водорасли, които вече можете да намерите във всеки добре снабден био магазин у нас. Продават се и в аптеките под формата на най-различни хранителни добавки. Нашата препоръка е да се сдобиете със съответното водорасло на прах, купен от магазина, за да можете да му се насладите в кухнята като си сготвите с него някоя от рецептите, които подготвихме за Вас!

 

Първа част: хлорела

Първа в готварския ни списък за експерименти е хлорелата – едноклетъчно синъо-зелено водорасло със забележително детоксикиращо действие. Тя помага на организма да се пречисти от сериозни замърсявания, които навлизат в него от околната среда включително тежки метали, вредни химикали и газове. Храната, която приемаме всеки ден е обработена с множество химични вещества – пестициди, инсектициди и др., Хлорелата пречиства организма на клетъчно ниво като привлича замърсяванията и ги елиминира. Тя съдържа витамин Б комплекс, който подпомага имунната система, заздравява тъканите, регулира стомашно-чревната дейност и работата на черния дроб. Едновременно с това е и изключително хранителна като се състои от 50% протеини.  Други ключови съставки са: фолиева киселина, магнезий, желязо, цинк, калций, селен и полифеноли. За да могат да бъдат усвоени тези вещества от човека, хлорелата се подлага на обработка като клетъчната  стена предварително се разрушава.

За да се запознаем с качествата на хлорелата, от Готварска книга опитахме няколко прости, практични и много полезни рецепти, в които можете да я приложите като добавка. Изпробвайте ги и вие и ни пишете с отзиви и снимки или просто публикувайте Вашата любима рецепта с хлорела на страницата на Готварска книга.

Кулинарни експерименти с водорасли – втора част – спирулина.

Поздрави,

Мария