Пловдивската опера възкръсва с нов директор и „Мадам Бътерфлай”

1
Добави коментар
agroplovdiv
agroplovdiv

Диан Чобанов е млад, талантлив и скромен. Дори не си е представял късмета, че ще стане новия директор на Пловдивската опера. Но има амбицията след 7 години ходене по мъките, тя отново да заживее пълноценно.

Диан Чобанов е новият директор на Пловдивската опера

Нарича своето начинание събитие от исторически характер, защото ще се опита заедно с целия колектив да възкреси музикалната институция, като ще разчита основно на всички пловдивчани да го подкрепят в това начинание.

Определя дирижирането с управляването на болид от Формула1. Завръща се в родния си град след бляскава кариера във Виена и триумф на Арена ди Верона. Смята, че Пловдивската опера разполага с най-добрият оркестър в България и го казва без да страда от комплексите на провинциалист.

Първата негова изява пред пловдивската публика ще бъде операта „Мадам Бътерфлай”, с режисьор директорът на Държавна Опера Пловдив Нина Найденова, която ще предложи един нов прочит на великолепното класическо произведение. Спектакълът е обявен за 9 ноември в Градския дом на културата „Борис Христов”.

Пловдивската опера възкръсва с нов директор и „Мадам Бътерфлай“

От новия сезон операта ще предлага на пловдивчани т. нар. малки сезони, които ще бъдат тематично обединени около някакъв образ или ще бъдат посветени на творчеството на някой композитор. Първият такъв малък сезон се казва „Портрети на жени в музиката”. Ще бъдат представени някои от най-знаковите опери на Пучини. След началото с „Мадам Бътерфлай”, пловдивчани могат да очакват „Бохеми”, „Турандот” и „Сестра Анжелика”.

Пловдивската опера възкръсва с нов директор и „Мадам Бътерфлай“

Официалното представяне на новата управа и първият спектакъл, с който ще стартира сезона на Пловдивската опера беше снощи в мини амфитеатъра в търговски център “Екселсиор”. Режисьора на премиерното заглавие е доцент Нина Найденова. Солистите на Държавна опера Пловдив изненадаха присъстващите с музикален поздрав.

Оперният живот възкръсва със солистите от трупата под тепетата Ивайло Михайлов, Елена Чавдарова-Иса, Михаил Пулиев и гостите Таня Иванова, Димо Георгиев и Евгений Арабаджиев.