Петър Стоянович смени ръководството на НДК

12
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Съветът на директорите на НДК е сменен със заповед на министъра на културата Петър Стоянович преди два дни, съобщи „24 часа“. Културният министър потвърди за рокадата в управлението пред БНР, като я обясни с натрупване на сериозни „плашещи разходи“, които са поставили министерството и държавата в големи задължения.

„Става въпрос за много милиони левове. Те не са от една-две години, това се натрупва през годините“, призна Стоянович. Като първа задача на новия борд той посочи задаването на пълна финансова ревизия. След това според него трябва да се направи сериозен преглед на творческата дейност на НДК. 

Със заповед на министъра са били освободени Тодор Влайчев, Ивайло Георгиев, Стоян Стоянов, Радка Петрова и Митко Тодоров. Всеки от тях ще получи обезщетение от три месечни заплати. По информация на „24 часа“ в новия борд на директорите влизат Антоанета Желязкова, Велислава Кръстева, Веселина Минчева, Олга Манолова, Пени Раева. 

Смените започнаха през 2011 г., когато тогавашният финансов министър Симеон Дянков уволни дългогодишният директор Христо Друмев  след обвинения за нарушенията при обществените поръчки. По-късно Друмев обвини Дянков, че възнагражденията на ръководството на НДК  са скочили в пъти, а на редовите служители почти не са помръднали.

В началото на тази година правителството реши Дворецът на културата вече да се управлява от Министерството на културата. Освен това НДК се раздели и със специалния си статут на „творческо-стопанско обединение“ като се превърна в ЕАД.

ГЛАСУВАЙТЕ за Социално отговорната компания на 2013 г.

Етикети:

НДК | ръководство | Петър Стоянович