10 красиви къщи, вдъхновени от известни книги

1
Добави коментар

Хубавите книги имат навика да се разрастват и променят години след като са били издадени, настанявайки се трайно в нашето съзнание и въздействайки на нашите решения, нашият естетически и културен мироглед, а понякога и на света около нас.

1. Музей на невиността, Истанбул, по едноименната книга на Орхан Памук

Музей на невиността, Истанбул

“Музея на невиността” отворя своите врати през 2012 г. Едноименния бестселър на Орхан Памук, разказва историята на Кемал и Фюсун. След кратката им афера, Кемал започва да събира нещата, които тя е докоснала или носят някакъв смисъл за него. Той купува къщата на семейството си и започва да го пълни с нещата, които той е събрал, превръщайки я в музей на тяхната страст. Памук е пресъздал музея в квартал Чукурджума на Истанбул, представляващ спомени от книгата преплетени със неговите.

 

2. El Castell, вдъхновен от “Замъкът” на Франц Кафка

Ел Кастел

Този жилищен блок от апартаменти, е построен през 1968 г. от архитект Рикардо Бофил в Барселона и отчасти отдава почит към Франц Кафка – с всички тези остри кубчета и объркващи шлюзове. Дори и името на комплекса, “El Castell” на каталонски означава “Замъкът”, какато се казва и романът на Кафка.

 

3. Хотел Tres Sants, вдъхновен от “Невидимите градове” на Итало Калвино

Хотел Tres Sants

На испанския остров Менорка, се намира малък хотел, построен от архитекта Фернандо Понс Видал от компанията Menorquin и италианския дизайнер Чара Фабиани. Сградата е устроена и обзаведена по начин, който представлява класически набор от приказките на Калвино за въображаеми градове, открити от Марко Поло. Всяка от осемте стаи за гости е предназначена да представи различен град. Снимки: Architecture Week.

 

4. Къща на Мартас Винярд, вдъхновена от “Моби Дик” на Мелвил

Къща на Мартас Винярд

Къща на архитекта Стивън Хол в Мартас Винярд (Martha’s Vineyard на англ. е остров в Кейп Код, Масачузетс) е вдъхновена от една много специфична сцена в Моби Дик, където “Мелвил описва индианско племе, което строи определен вид жилище на острова. При намирането на заседнал на брега скелет на кит, те го издърпват на сушата и разпъват кожи над него, превръщайки го в къща.” Вдъхновен от тази сцена, дървената конструкция на къщата има за цел да наподобява кости на кит, издигнати над пейзажа. Дървените “кости” на рамката носят веранда предоставяща изглед към океана.

 

5. Хобит Мотел, вдъхновен от “Властелина на пръстените”, Толкин

Хобит Мотел, Нова Зеландия

Първият в света Хобит Мотел е в експлоатация в Woodlyn Park в Waitomo, Нова Зеландия . Не мислим, че има нужда от повече обяснения.

 

6. Замъкът Лихтенщайн, по еднименния исторически роман на Вилхелм Хауф

Замъка Лихтенщайн

Въпреки, че изглежда, че не може да е вдъхновен от нито един измислен разказ за слава през Средновековието, този замък е всъщност издигнат в чест на конкретна история. През 1840 г. херцог Вилхелм от Урах, вдъхновен от тогавашния популярен роман “Лихтенщайн” на Вилхелм Хауф, който представя немското рицарство по един романтичен и патриотичен начин, наредил да се издигне този замък върху руините на упонатата в романа крепост. Замъка е дело на архитекта Карл Александър Хайделоф.

 

7. Villa Peet (Заешката къща), вдъхновена от “Алиса в страната на чудесата” на Луис Карол

Villa Peet

Тaзи минималистична къща в Лелистад, Холандия, проектирана от Studio Klink Амстердам, не е това, което на пръв поглед може да очаквате от къща вдъхновена от известната книга на Карол. Но концепцията, според архитектите, е много по-дълбока: Villa Peet е проектирана като последователност от контрастиращи пространствени опити, като контраста от бяло и черно създава усещане за навлизане в нови светове, които стоят зад поредица от “заешки дупки”. Е, това поне обяснява дизайна, както и всички бели зайци в градината.

 

8. Walden, вдъхновена от есеистичния роман на Хенри Дейвид Торо “Уолдън или Живот в гората”

Уолдън или Живот в гората

Проектиран от Нилс Холгер Моорман, този уникален преносим градински навес е вдъхновен от обикновения живот на Торо, неговата самостоятелност и ” приканва хората да излизат навън.” Според уебсайта на архитекта, запалените градинари могат да съхраняват различни инструменти на Walden, като лопата, маркуч, лейка, количка и др. Този навес се превръща и в уютен кът за отдих, като разполага с маса и удобни места за сядане. Може да се качите отгоре по стълби и да се излегнете или да си направите барбекю във люлеещ се котел, който върви със специално място за дърва. Мултифункционалност откъдето и да го погледнеш.

 

9. Център Кнут Хамсун, в чест на нобеловия лауреат Кнут Хамсун

Център Кнут Хамсун

Проект на архитекта Стивън Хол, който “не просто е поредния музей в чест на живота на писателя, а синтез на “литературния усет на Кнут Хамсун и архитектурата на Стивън Хол”. Сградата се намира в Хамарой, изключително красива местност в Северна Норвегия.

 

10. Дома на Франсиско де Блас, вдъхновена от поезията на Луис Сернуда

Дома на Франсиско де Блас

През 1999 г. преподавателя по литература Франсиско де Блас наел архитекта Алберто Кампо Баеза да му построи дом в Севиля ла Нуева, квартал на Мадрид, като му връчил екземпляр на стохосбирка на Луис Сернуда за вдъхновение. Резултата е тази минималистична къща.

 

Професора по литература разполагал с парцел на неравен терен, но предлагащ чудесни гледки. Когато връчил стохосбирката в ръцете на архитекта, той казал, че иска дом, където семейството му може да “чуе музиката”. Резултатът е една къща, където музиката се чува с мълчание.