Проф. Надка Бояджиева: Пестицидите в храните водят до затлъстяване!

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Медицинският университет в София участва в голям международен проект “PREVIEW” на Европейския съюз за превенция на затлъстяването и диабет тип 2. Ръководител на българския екип е проф. Надка Бояджиева, шеф на Катедрата по токсикология и фармакология и гост професор от 20 години в американски университети. Последните й научни изследвания са посветени на диабет и стволови клетки. За целите на проекта и по случай Световния ден за борба със затлъстяването – 24 октомври – разговаряме с проф. Бояджиева.

– Проф. Бояджиева, имат ли влияние върху затлъстяването имитиращите продукти, които ни се предлагат в магазините?
– Аз съм специалист в епигенетиката, която представлява унаследяване през 2-3 поколения на даден генетичен дефект, като той се утежнява в следващите поколения. Считам, че има епигенетика в затлъстяването. Причината за тези генетични дефекти може да са някои храни. Имитиращите храни увреждат гена, свързан с механизма на растежа, и след две поколения това се проявява в затлъстяване, което не се поддава на диетичен режим, дори на медикаменти. В момента има бум на епигенетично затлъстяване. То е следствие от употребата на пестициди в селското стопанство преди 60 – 80 години. Затова част от пестицидите бяха забранени. Лично аз имам научни изследвания върху пестицидите и благодарение на тях Федералната агенция по лекарствата в САЩ спря два пестицида.

– Каква е целта на проекта “Превю”?
– Профилактика, защото никой не се е загрижил да направи профилактика на българския гражданин – за захарен диабет и за цялостното здраве. Проектът “Превю” е значимо постижение на България в областта на профилактиката, особено на захарния диабет тип 2, от който очакваме пандемия сред младите хора в близките години.

Базата на проекта е Катедрата по фармакология и токсикология на ул. “Здраве” 2. Нашият проект е поетапен – през първите два месеца да намалим теглото, да помогнем да спадне рискът от захарен диабет, а през следващите 3 – 4 години да контролираме и поддържаме хората в здраве. В резултат от нашата петгодишна работа ще изработим обща Европейска конвенция за профилактика, която ще влезе като закон в страните на ЕС. Както сега се прави профилактика на щитовидната жлеза, така ще минаваме през личния лекар и за профилактика на захарния диабет.

– Всеки ли може да е доброволец в програмата?
– Трябва да са хора със затлъстяване над 25%, при които откриваме данни за така наречения предиабет. Той се развива подмолно с години, но изведнъж се проявява в тежка форма и на практика е скритият убиец на много хора. Над 1500 души ще бъдат прегледани и от тях ще отсеем поне 310 мъже и жени на възраст от 25 до 45 г. и от 55 до 70 г. Когато се обадят на телефон 0887 944 115, веднага на доброволците се изчислява индексът на затлъстяването. Не могат да влязат в тази диетична програма и хора с много придружаващи заболявания. Не трябва да имат доказан диабет, тежка остеопороза, злокачествено заболяване, заради което подлежат на химиотерапия или преди година са били на такава.

– От юни досега колко са записаните?
– В момента сме записали 214 човека, но търсим да изследваме още хора. Скоро ще бъда в Копенхаген и ще искам увеличаване броя на участниците от България. Няма да мирясам, преди да направя най-доброто за българите. Защото в програмата
имаме хора с тегло от 140 до 160 кг,

които едва ходят. Ако ги оставим, те просто ще развият в близките години захарен диабет тип 2. Плюс това затлъстяването е свързано с възпаления, с увеличен процент на рак на простатата, на дебелото черво, на ректума. Ние правим пълни клинични изследвания на доброволците. Изпращаме кръвните им проби в чужбина за най-скъпите изследвания на туморни маркери. Така разбираме кой от участниците има начален риск от рак, а след това правим профилактика и го изчистваме.

– Каква е храната, която използвате, и няма ли риск от странични ефекти?
– В проекта сме партньори с Англия, Дания, Финландия, Испания и Италия. Сред тези държави се проведе конкурс за диетичната храна, която да се дава през първите два месеца на участниците напълно безплатно. Спечели я диетичната храна на Кеймбридж. И тя наистина е прекрасна, богата на витамини, минерали и протеини. Чрез нея се отключва отслабването и се подобрява метаболизмът, а после се продължава с правилното естествено хранене, за да избегнем ефекта йо-йо на връщане на теглото. След първите два месеца някои от хората свалят 15 – 18 кг и са толкова ентусиазирани, че ми споделят: “Аз мога да дишам, движа се свободно, живея с настроение.” Виждам свежите им лица. Това е следствие от витаминната бомба, която приемат със специалната храна. Няма да забравя първите ми групи – депресирани, отпуснати. Сега идват жизнени. Една от жените едва ходеше, но миналата седмица се затича да хване асансьора. Мъжът й беше удивен: “Преди я водех под ръка, а тя ходеше и пъшкаше. Сега тича да вземе асансьора преди мен.” Друга от участничките е лекар. Тя си спря лекарствата за хипертония, защото двумесечната диета й помогна да си регулира кръвното налягане. Това се очаква – като свалиш вътрешната жълта мас, веднага сваляш напрежението върху кръвоносните съдове.

Тази диета се използва в големите кардиологични клиники в САЩ. Лично аз съм видяла, че в кардиологията в Чикаго подготвят пациенти за отваряне на гръдния кош и за операция на сърцето чрез тази диета за 15 дни. Намаляват им много рязко теглото, защото не искат да има мазнини в тази област.

– Колко килограма трябва да свалят участниците?
– Редукцията на теглото през

първите два месеца трябва да бъде с 8%,

за да продължат при нас още три години. Беше ми много мъчно, но преди дни отделих трима души от групата, защото не бяха дисциплинирани и не постигнаха нужното намаление на теглото. Винаги има хитреци, които си вземат специалната храна, но си ядат всичко. Кантара обаче не могат да излъжат.

– Каква е тази специална храна и колко струва?
– Цената на тази храна е висока – 2,5 паунда на пликче. На ден се ползват 10 пликчета. Храната е под формата на прах, направена след бързо изсушаване, пресоване и смилане, за да й се запазят хранителните качества. Има ниско съдържание на мазнини, но е богата на витамини, минерали, протеини и съвсем малко въглехидрати. Едно пликче съдържа само 140 калории. При затлъстяване и особено при риск от захарен диабет в организма липсват важни минерали – цинк, магнезий, стронций, кадмий. Те регулират функцията на панкреаса, на мозъка и на целия организъм. А тази храна ги набавя. Освен нея участниците могат да приемат 850 г нискомаслено кисело или прясно мляко, чрез което пазим костите. Може да се ядат зеленчукови салати. Позволява се чай и кафе, ябълка. Наистина не се чувстваш гладен. Храната набухва в стомаха и няма усещане за глад.

– Как продължава работата ви с хората след първоначалното отслабване за два месеца?
– Следващите 3 – 4 години контролираме всеки участник да намали теглото си до оптималното за неговата физика и възраст. Ако човек е висок 165 см и е на възраст 45 години, да влезе във физиологична норма 65 – 67 кг. Продължаваме да работим с хранителни програми, които са патент на проекта. Едната диета е с високо съдържание на белтъчини и с умерено съдържание на въглехидрати. Другата диета е с умерени белтъчини и въглехидрати. Добавяме мултивитамини, калций, за да помогнем на хора с лека форма на остеопороза. Грижата за тези хора е комплексна – хранителна и антистресова програма, двигателна активност, психологическа помощ. И всичко това е безплатно за хората. А за тези, на които кожата на корема се отпусне много, предвиждаме ниска оферта за пластична операция.

– Има ли разлика в затлъстяването на българите и на другите нации?
– Да, има разлика. В скандинавските страни и в Америка се среща затлъстяване, което е повече генетично. Българските родове са здрави или поне бяха. При нас в последните 25 – 30 години затлъстяването се дължи на стрес, на лошо хранене, на употреба на неестествени храни, на торове, пестициди, които замърсяват околната среда. Търговци пускат на пазара фалшиви продукти за отслабване. Дори лекари се подвеждат, въпреки че от 40 години ги уча. А пациентите се оплакват: “Колко пари дадох, а си оставам на същите 150 кг”.

Мара КАЛЧЕВА