11 неща, който научих от дейтрейдинга

5
Добави коментар
cerise
cerise

11 неща, който научих от дейтрейдинга

07 ноември 2013 | 15:01

4495

Бях дейтрейдър в продължение на много години и това почти не ме уби, пише в своя блог популярният американски автор и ръководител на компания за управление на активи Джеймс Алтушър.

Печелех пари като търгувах със собствени средства и вземах процент от печалбата, търгувайки с парите на други хора. В пика си търгувах 40-50 млн. долара на ден и се занимавах с това в периода 2001-2004 г.

Научих доста за дейтрйеиднга, но научих доста и за себе си и за това в какво съм добър, в какво съм ужасен и какъв психар съм. Неща, които нямат нищо общо с дейтрейдинга.

Дейтрейдингът е най-добрата работа на света в дните, в които печелиш пари. Отваряш позиция и след това може би 20 минути по-късно, я затваряш с печалба и до края на деня мислиш за това колко пари си направил.

Това също така е най-лошата работа на света, когато имаш лош ден. Отварям позиция, цената тръгва срещу мен и тогава ми се иска сърцето ми да спре, за да може пулсът ми да не блъска толкова ускорено.

Занимавах се с това в продължение на години.

Ето какво научих. Всичките тези уроци използвам и до днес, години след като спрях да се занимавам с дейтрейдинг.

1. Не можеш да прогнозираш бъдещето. Всеки си мисли, че може, но не е така.

Това важи не само при дейтрейдинга, но и при всичко. Може да си женен в продължение на 10 години и докато се усетиш вече си разведен и няма как да си го предвидил.

Може да си здрав цял живот, да си пиеш сок от зеленчуци, да спортуваш, да ограничаваш стреса и година по-късно да си мъртъв от рак.

Много по-малко стресиращо е, ако човек се откаже да прогнозира бъдещето. Пътят към нещастието определено е човек да си мисли, че бъдещето може да бъде прогнозирано и контролирано.

2. Надеждата не е стратегия.

Ако стигнете до етап, в който „се надявате“ да не рухнете, тогава сте направили нещо грешно преди това.

Например, ако планирате сватба на открито и нямате резервен вариант в случай, че вали, тогава вероятно не сте планирали нещата добре, освен ако не се жените в пустинята.

„Да се надяваш“ не е лошо нещо. Надявам се всеки ден от живота ми да минава перфектно.

Ако обаче надеждата е единственото нещо, на което разчитам, тогава това означава, че наистина не съм обмислил всеки вероятен изход от нещо, което е важно за мен.

3. Несигурността е най-добрият ви приятел.

100% от възможностите в живота се създават, защото хората изпитват несигурност за почти всяко нещо в живота си.

Постоянно се опитваме да затворим голямата пропаст между нещата, за които сме сигурни, и нещата, за които не сме сигурни, и всяко нововъведение, продукт, интернет услуга, книга и т.н. е създадено, за да ни помогне да затворим тази пропаст.

Трудно е „мислиш позитивно“, когато ти се струва, че животът е приключил. Опитвал съм, за мен е прекалено трудно.

Най-малко, което можете да направите обаче, е да кажете „помогни ми“. Можете да го кажете на най-близките си приятели или на себе си.

„Помогни ми“ е най-силната и най-забравяната молитва.

4. Поемането на рискове срещу ограничаването на риска.

Някои хора поемат прекалено много рискове и фалират. Това се е случвало и с мен. Понякога обаче хората са прекалено предпазливи и не поемат достатъчно рискове.

Когато започнах да се занимава с дейтрейдинг, се страхувах толкова от риска, че в момента, в който имах малка печалба, затварях позицията си. След това обаче понасях големи загуби и това изтриваше всичките ми печалби.

Ключовото в случая е, че можеш да поемаш все по-големи рискове, ако работиш върху все по-добри начини да се справяш с тези рискове.

След като имате метод за ограничаването на риска, е по-лесно да се сключват сделки или да се вземат решения за каквото и да било.

5. Диверсификация.

Често получавам имейли в които се казва „Наистина искам да получа ЕДНА работа, но те изглежда не ме искат и в момента съм нещастен. Как мога да получа тази работа?“

Ами…не можете.

И ще бъдете нещастни. Не можете просто така да си пожелаете работа.

Когато набирах пари, за да се занимавам с дейтрейдинг, вероятно съм се свързал с над 1 000 души. Когато започвах да се занимавам с интернет бизнес започнах с над 10 компании и всички те се провалиха пред очите ми с изключение на една. Когато се опитвах да продам своя интернет бизнес се свързах с над 10 компании.

6. Казвайте не.

В дейтрейдинга, ако нещо не се случва във ваша полза, дори и ако с цялото си сърце искате то да се случва, трябва да кажете „Не“ и да ограничите загубите си.

Ако дадени бизнес отношения не вървят, не влагайте повече енергия и време в тях.

Мислим си, че след като вече сме вложили време и енергия (или пари) в нещо, трябва да се придържаме към него. Това обаче е само мисловна наклонност. Кажете „не“.

Трябва да решавате във всеки момент дали това е ситуацията, в която искате да се намирате.

Само защото сте били в тази ситуация преди момент, или вчера, или в продължение на 10 години, това не означава, че тази ситуация все още е подходящата за вас.

Етикети:

дейтрейдинг,
блог,
автор,
сделки,
търговия

15 харесват тази статия

0 не харесват