10 билки против главоболие и мигрена

0
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Дори наличието на безброй фармацевтични средства против мигрена и главоболие, не отговарят адекватно на изискванията към тяхната ефективност и имат много странични реакции.

Въпреки че фармацевтичните гиганти нямат сметка да финансират изследвания, които доказват ефективността на билките, тук ще ви предложим 10 билки, които са намерили подкрепа от научни изследвания, като средства против мигрена и главоболие.

Вратигата (Tanacetum vulgare L.)

Нейните листа и цветя съдържат активната съставка партенолид, който потиска химичните вещества в мозъка, които причиняват свиване на кръвоносните съдове.

Чобанка (Butterbur)

Заедно с вратигата, за чобанката  също има изследвания, които потвърждават лечебните й качества, тъй като има доказано спазмолитични и противовъзпалителни свойства.

Мента  (Mentha) 

От векове ментата и нейното активно вещество ментол са използвани за облекчаване на различни болки, включително главоболие.

Гинко билоба (Ginkgo biloba)

Поради способността на листата от гинко да стимулират притока на кръв в мозъка, е установено не само че подобрява когнитивното функциониране, но и облекчава главоболието. Билков екстракт от него е показал обещаващи резултати при предотвратяването на възпаления, причиняващи мигрена сред деца.

Много лют червен пипер (Cayenne)

Експертите смятат, че лютият червен пипер, чрез мощната си съставка капсаицин, може да осигури облекчение на болката и симптомите на мигрена.

Маточина (Melissa officinalis)

Тя разширява кръвоносните съдове, като по този начин спомага за облекчаване на мигрената. В миналото маточината, заедно с канела, индийско орехче и други ароматни билки, е една от основните съставки на водата Кармелита (Carmelite) – алкохолен екстракт, формулиран за първи път през 14 век и използван за лечение на невралгия и главоболие.

Лечебна дилянка (Valeriana officinalis)

Валериана се очертава като една от най-обещаващите билки, които лекуват широк спектър заболявания, включително безсъние, газове, тревожност, проблеми с храносмилането, болка в гърдите и застойна сърдечна недостатъчност. Може да не помогне при лечението на мигрена, но тя помага за премахване на тревожността, която се счита за един от основните фактори, които могат да предизвикат мигрена.

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Когато се използва в ароматерапията, розмаринът не само подобрява настроението, но стимулира нервната система, като предотвратява главоболието и облекчава напрежението.

Върбова кора (Salix alba или White willow)

Кората съдържа салицин, който е мощно съединение с противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Джинджифил  (Zingiber officinale)

Билката съдържа противовъзпалителни свойства, които инхибират дейността на простагландини, които играят съществена роля за появата на главоболието. Също така, джинджифилът помага за премахване на гаденето и повръщането, които понякога съпътстват главоболието и мигрената.