tutankhamon41: Значение на думите

27
Добави коментар

За пореден път съм изненадан как хората тълкуват значението на общоизвестни думи и абревиатури. Крайно време е да приемем, че езиковите средства имат общоприет смисъл, който понякога е доста разширен. А как отделният човек го разбира, то е само за негово лично ползване.

Например VIP. Всеки знае, че това е съкращение от Very Important Person. Обърнете внимание: важна личност! Няма значение с какво точно е важна.

Покрай VIP Brother’2013 видях някои странни тълкувания. Hапример едни смятат, че за да си VIP, задължително трябва да спечелиш олимпиада. По-крайните дори конкретизират – не какъв да е медал, а точно по борба (Станка Златева). Други са убедени, че не можеш да си важен, ако не си боксьор (Тервел Пулев). Трети вярват: важен е онзи, който върти бизнес, но само ако е Ваня Червенкова, защото … шок!!! …. парите на правели човека VIP. Как така за бизнесменката важи, а за други не – нямам обяснение.

Hовина за неразбиращите: парите също те правят VIP. Ако не вярвате, обърнете внимание на точното значение тук. Стига вече българщини! Живеем в свят, където парите винаги са били в Топ 5 на най-важните неща. Защо да се самозалъгваме?

Ако още не е ясно, давам пример. Представете си, че за едно VIP-сепаре чакат олимпийската шампионка Станка Златева и примерно Роман Абрамович, известен само и единствено с парите си. Според вас кого ще предпочeтат? Естествено, милиардера. Много ясно! Станка е важна за България, но светът винаги ще цени повече Абрамович. Е, тогава кой е по-VIP?

На всички, които си позволиха да определят, че този е VIP, а онзи не е: вие може да го разбирате по свой начин, но нямате право да го налагате на околните. Важно е за вас, обаче извън собствената ви глава няма никаква стойност – там важи общоприетото.

                                                        

Преди време имаше подобен спор, когато връчиха на Христо Стоичков Доктор хонорис кауза. Оказа се, че хората като чуят “доктор”, веднага правят асоциация с професор или доцент, т.е. научна титла, изискваща съответното образование. Да, ама Доктор хонорис кауза е почетно звание и не е нужно да извадиш научни трудове или дипломи. Достатъчно е да си постигнал важен успех с обществено значение и да имаш някакви заслуги към съответната институция.

Около Стоичков пак говориха за пари, демек платил си е. Тогава знайте: финансовата помощ е напълно достатъчна причина за да получиш Доктор хонорис кауза. Спортните успехи също. За ваше сведение боксьорът Мохамед Али има цели две такива титли от Принстън, получени в разстояние на само две години. Защо Камата да няма, след като едва ли ще имаме друга футболна звезда от такава класа? На онези, които не го приемат, ще кажа: нито сте измислили титлата, нито правилата и изскванията за връчване. Просто не зависи от вас – нямате право да недоволствате толкова ожесточенo.

                                                             

Пак във VIP Brother’2013 разбрах, че доста хора бъркат лидер с диктатор. Oсобено когато става дума за Ваня Червенкова. Не обичам да обяснявам чак толкова очевадни неща, но в случая се налага.

Лидер е човек, който притежава определени качества за да води останалите. Задължително трябва да е със силен характер и останалите да го слушат. Дотук Червенкова се вписва. Hо има още. Най-важното: истинският лидер никога не налага брутално, защото хората го следват по свое собствено желание. Ето къде издиша бизнесменката Ваня! Ако не бяха крясъците и силовото притискане от нейна страна, повечето съквартиранти щяха да са при Мира Радева или да играят самостоятелно. Щом дори приближените й Лиана и Стойко изказаха недоволство, сещате се за останалите. Държеше ги единствено страхопочитанието. Затова Червенкова не е лидер, а диктатор. Ако схващате разликата.