Пир с морски дарове

13
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Скариди с бира, стриди с шампанско – едва ли ще се намери някой, който да не обича и едното, и другото. Морските мекотели са стотици видове и всички са невероятно вкусни.

Нашият организъм сам гласува за тях като за източник на рекордни количества полезни и дефицитни вещества: йод, лесноусвояеми белтъчини, витамини, микроелементи. Калмарът пък дори е известен като морски женшен. Даровете на морето действат на организма като подмладяващо и успокоително средство. А при мъжете дори повишават потентността.

Как се обяснява този феномен?
– Тези същества живеят на свобода – по-лесно е да се ловят, отколкото да бъдат отглеждани. Плавайки в дълбокото море, те порастват екологично чисти и затова са толкова полезни.

– Рибата и морските продукти са по-добри от месото. Те напълно се усвояват от организма. В Япония, Корея, Китай язвата на стомаха е голяма рядкост.

– Морските дарове са винаги пресни. При повторно замразяване те губят пластичността си и стават на каша.

С главата или с краката?
Общото наименование морски продукти обединява повече от 700 живи организми.

Стридите могат да бъдат едри /до 45 см/ и съвсем малки /6-8 см/. Заедно с необичайното вкусово усещане ви е гарантирано и бързо утоляване на глада. Освен белтъчини в тях има много мазнини и въглехидрати, но най-важното е, че това са екстрактивни вещества.

С други думи, пускайки шепа изчистени стриди във водата /макар че те се ядат и живи/ и варейки ги съвсем малко, ще получите не само истински деликатес, но и много ценен хранителен бульон. Тази стридена диета е много полезна за възстановяване на силите след заболяване и стрес и за активно спортуващите. И все пак със стридите и другите мекотели не бива да се прекалява, както и с витамините, иначе ще се стигне до „предозиране“, което може да се прояви като алергия и дори белтъчно отравяне.

Древните гърци смятали мидите за забележителен илач при „болести на гърлото, мозъка и стомаха“, а същевременно и за подмладяващо средство. Неслучайно именно от тях индийски учени днес се опитват да получат лекарство срещу СПИН.

Калмарът, октоподът и сепията се наричат главестоноги – като при топмоделите техните крака растат направо от врата. Само дето броят им е значително по-голям: при октопода, както се разбира от името му – осем, при калмара и сепията – цели десет.

Мястото на нашата трапеза за тези морски чудесии винаги е желано не само заради приятния им вкус, но и отново заради невероятните им хранителни свойства: желязо, йод, фосфор, мед, витамини РР и В6. По тяхното съдържание калмарът и октоподът оставят далеч зад себе си млякото, телешкото и дори рибата. По количество пълноценни /тоест богати на незаменими аминокиселини/ белтъчини конкурентите им също нямат шанс.

Истински хит сред морските продукти обаче са скаридите. Това е най-демократичният деликатес, който може да се консумира всеки ден. Скаридите са направо уникални – съдържат лесноусвояем от организма калций, в тях има почти сто пъти повече органичен йод в сравнение с телешкото и също толкова белтъчини. А микроелементите и витамините са неизброимо много. И най-ценното е, че всичко това е на фона на много ниско съдържание на мазнини, което прави скаридите диетичен продукт.

Запознанство отблизо
Всички мекотели се развалят лесно, затова най-вкусните могат да се опитат само на крайбрежието.
Качеството на неизчистените, при това замразени морски продукти може да се определи на око много лесно.

За мидите и стридите например основният критерий за качество е плътността на затварянето на черупките. Ако те са леко „открехнати“, мекотелите не са особено пресни, а вкусът и хранителните им качества са далеч от съвършенството.

При главестоногите най-важен критерий са външният вид и миризмата, а кожицата им не бива да се смъква или прокъсва.

Свежестта на скаридите се определя по опашката. Ако те са обработени веднага след улова, опашката им е завита и притисната към коремчето.

Месото на повечето калмари е грубо и твърдо, на младите екземпляри е нежно и сочно.

Добър апетит!
Мекотелите са добри във всякакъв вид – варени, печени, пържени, солени, пушени, даже сушени. Кулинарите ги отнасят към продуктите с абсолютен вкус – те не се нуждаят от сосове и подправки. Макар че се съчетават прекрасно с тях и звучат всеки път различно.

Замразените миди се запичат направо в черупките /със сирене например/ или се варят /не повече от 5 минути/. Във Франция са много популярни мидите „мокляд“ – варят се в бяло вино с лук, чесън, карамфил, дафинов лист, кимион и магданоз.

Приготвянето на калмарите е по-трудоемко. Те трябва да се размразяват в студена вода, за да не се оцвети месото им. А свалянето на кожицата е по-лесно в гореща /в голяма тенджера с вода/. Месото се вари не повече от 3-5 минути, иначе ще стане твърдо. Но това се отнася само за малките екземпляри – едрите дълбоководни калмари, които се продават на парчета, се варят 15 минути.

Калмарите са хубави със зехтин и майонеза, съчетават се и със зеленчуци /краставици, картофи, лук и дори кисело зеле/.
От сепиите пък става супервкусно рагу. Нарежете ги на колелца, поръсете ги с лимонов сок и ги задушете /най-добре в керамичен съд/ с домати, кромид, чесън, босилек.

Отбрани рецепти

…………….
Миди със спанак

400 г миди, 500 г спанак, 100 г пшеничен хляб, мляко, зехтин, едра глава кромид, 2 домата, сол и пипер

Сварете мидите. Нарежете спанака наситно. Хляба нарежете на малки късчета, накиснете ги в мляко и ги изстискайте. Смесете всички съставки и подправете със сол и пипер. В дълбок тиган загрейте зехтина и запържете нарязаните лук и домати. Добавете сместа с мидите, разбъркайте всичко и задушавайте под капак 15 минути. Сервирайте като горещо мезе.

…………….
Скариди с фасул

600 г сурови неизчистени скариди, 2 супени лъжици зехтин, 1 малък патладжан, 2 скилидки чесън, 0,5 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица брашно, 0,5 чаена лъжичка наситнен пипер чили, 225 мл силен пилешки бульон, 1 супена лъжица прясноизцеден лимонов сок, 450 г консервиран бял фасул, магданоз и лимон за украса

Измийте патладжана, нарежете го, намажете го с 1 супена лъжица масло и запържете парчетата в добре загрят тиган от двете страни. Наредете ги в чиния и ги дръжте на топло.

Друг тиган сложете на слаб огън и загрейте в него 1 супена лъжица масло. Сложете чесъна, скаридите, посолете ги и ги пържете, докато станат непрозрачни. Смесете брашното, чилито, пилешкия бульон и лимоновия сок. Добавете сместа към скаридите. После сложете и фасула. Доведете всичко до завиране на силен огън, като бъркате, докато се сгъсти.

Сервирайте скаридите с патладжана, като украсите ястието с парченца лимон и клончета магданоз.