В окото на бурята

22
Добави коментар
lizi
lizi

Интервю с Кен Греъм от националната метеорологична служба (НМС) на САЩ

Директорът на интегрираните услуги НМС говори за технологичния напредък при предвиждането на времето.

Какви са последните постижения в компютърната технология за прогнозиране на времето?

Растящата компютърна мощност значително повиши нашите възможности да моделираме атмосферата в бъдещето. Колкото по–бърз е компютърът, толкова повече характеристики можеш да вложиш в моделите. Моделите стават много по–точни, отколкото бяха преди. Също така от десетина-петнадесет години ние имаме доплеровия радар. Но освен това има нова технология, наречена фазирана антенна решетка (phased array), която ще донесе напредък при откриването на бури.

Как работи фазираната антенна решетка?

Доплеровият радар има подвижна чиния, която се върти и се вглежда в клетките на бурята. Фазираната антенна решетка елиминира сканирането, така че няма период на чакане. Бурята ще бъде следена непрекъснато, вместо да се изчаква следващото сканиране, след като доплеровият радар се е завъртял.

Как точно по-бързите компютри ще ви помогнат да моделирате бурите по–ефективно?

В САЩ вече има национално моделиране със суперкомпютри. Но компютърът позволява на метеоролозите да правят местни модели на своята територия, като се вглеждат по–детайлно (става дума за тъй наречената мецо скала) и като провеждат експерименти чрез работещи модели, за да разберат не само къде са бурите, но и къде ще се развият, придвижат и къде се очаква да свършат.

Някога ще знаем ли точно къде ще се образува бурята и накъде ще поеме?

Компютърът ни помага да знаем времето и мястото на бурята. Но винаги има известна степен несигурност. Има нов метод, наречен „предупреждение чрез прогноза“, който включва прогноза за силни бури и дава предупреждения на същата тази прогноза. Голям проблем за в бъдеще е как да се пренасочва тази информация чрез интернет и чрез технологията на клетъчните телефони направо в автомобилите.

Какво се е променило в технологията за предсказване на времето през последната година?

Ние сме свидетели как моделите се справят все по-добре с управлението на климатичните ситуации. Метеоролозите отделят все по-малко време за поправяне на модела и все повече за интерпретирането му. Важен инструмент е Fill, който използва цветове за представяне на активността на времето. Вместо да гледаме линии, които на жаргона на метеоролозите се наричат „диаграма на спагетите“, виждаме концентрация на нестабилно високо и ниско налягане. – Джон Брандън