Цунами залива Царево

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Огромни вълни заливат пристанище Царево. 5-метровата стихия прехвърля вълнолома. Вълните са същите като през 543 г., когато във Варненския залив е имало цунамна вълна с вероятна амплитуда около 5 метра. Има и разрушени лодки, съобщават от общината. Кметът на града и екипи на отговорните институции са на мястото на инцидента. Общинският кризисен щаб в Царево в момента решава какви мерки да се предприемат за овладяване на кризисната ситуация.

Бурното вълнение на морето тази сутрин достигна 6 бала край курорта „Камчия“. Вълните са високи около 5 метра, каза доц. Атанас Палазов – директор на Института по океанология към БАН. Пред Дарик ученият заяви, че подобно бурно вълнение се наблюдава няколко пъти годишно, но не всяка година е толкова силно. При такова вълнение малки лодки не трябва в никакъв случай да излизат, предупреди океанологът.

Най-големите вълни, които са регистрирани през годините във Варненския залив, са били около 6 метра. Това може да се получи само при север-североизточен вятър, посочи доц. Палазов.

Вълнението в открито море е още по-голямо. Вълните, които въздействат на брега, обаче са по-опасни. Поражения и наводнения по брега може да има, ако заедно със силното вълнение има и повдигане на морското ниво. Засега няма сведения за такова. „Ако духа 5-6 дни, тогава става опасно“, обясни шефът на Института по океанология.

Към момента няма опасност за корабите по северното Черноморие. Екипажите на плавателните съдове са информирани за обстановката и са взели мерки, съобщиха за Дарик от Морски спасително-координационен център – Варна.

Три-четири бала е вълнението в района на пристанище Варна. Заради вълнението и вятъра портът остава затворен вече втори ден.

В 8 часа тази сутрин във Варна бяха измерени минус 11,2 градуса. Температурата на морската вода по северното Черноморие е 1 градус. По данни на „Пристанищна инфраструктура“ към 12,20 часа в района на Варненския залив духа силен северен вятър с пориви до 9,5 м/с, а температурата във Варна е минус 8,3 градуса.