Гинко билоба

20
Добави коментар
maritime
maritime

Ginkogo biloba

Народно название: гинко билоба.

Описание. Гинко билоба е единствен представител на рода. То е листопадно двудомно дърво, достигащо 30-45 м височина, със строен сиво-кафяв ствол. Мъжките растения са по-стройни, с пирамидална корона, а женските имат по-широка и кръгла корона. Листата са ветрилообразни, двулобни, гладки, леко гофрирани по края, сиво-зелени, на дълги дръжки. През есента се оцветяват в красиви златисто жълти тонове, придавайки незабравим облик на растението. Цветовете са събрани в малки зелено-жълти съцветия.

Условия на отглеждане: растението е светлолюбиво, ветроустойчиво, достатъчно мразоустойчиво (понася температури до -30°С). Младите фиданки трябва да се защитят от силните парещи слънчеви лъчи. Възрастните екземпляри се засаждат на добре осветено място. Растението не е взискателно към почвата. За добър растеж му е необходима постоянно влажна почва, а механичният състав не е толкова важен.

 

Размножаване: оплождането при гинко билоба се осъществява с помощта на плаващи мъжки полови клетки. При всички останали дървета мъжките полови клетки не могат да се придвижват самостоятелно. След събирането си семената се почистват от месестата обвивка в солена вода. Засяват се по 10-15 г семена на метър, на дълбочина 3-5 см. Лесно се размножава и със стъблени, и коренови резници.

Използване: за декоративни цели се използват предимно мъжките екземпляри, поради неприятната миризма на плодовете на женските. Видът гинко билоба е включен в Червения списък на застрашените растения.