Полицейски режим

3
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

През седмицата “Ранобудните студенти” писаха на вътрешният министър Йовчев за да го попитат – защо полицаите, които охраняват протестите не носят значки и защо някои от тях са с маски – въпроси, които се задават още от първия ден на протестите.  Няма нищо нередно каза Йовчев – няма проблем да има полицаи със скрити лица по площадите, защото може и да им студено. 

Разбира се, това което виждаме по площадите – публичните прояви на полицейщината, не е нищо –  другото е по-страшно.

Покрай летните протести прокуратурата дори беше образувала преписка за диверсия, която държа отворена два месеца, за да може ДАНС да събере всичко за 50 годишния архитект задържан при лятната обсада на парламента, защото подготвял “прескачане на загражденията”. После държавното обвинение се опита да опровергае новината, като каза, че не било дело, а преписка, която вече била  прекратена. Какво става със събраната информация и прокурора проявил креативност – така и не разбрахме.

Ами посещенията на ранобудната полиция по домовете на “установени” по площадите протестиращи? Дори Наказателно-процесуалния кодекс (който казва как се разследват престъпления, а не дребно хулиганство) е категоричен, че навлизането в дома извън светлата част на денонощието трябва да става само в краен случай.

Това разбира се не е пречка ведър районен инспектор да се появи преди изгрев слънце пред вратата на дома ви и да ви покани за профилактика в районното. Нещо нередно? Не, напротив. „И ще продължим по този начин” увери вътрешният министър.

И още – само можем да гадаем какво крои премиерът на четири очи, щом без притеснение публично заяви, че ще уволнява държавни служители, които протестират срещу правителството. После се опита да замаже, но отново с намигване каза, че има достатъчно оперативна информация кой протестира.

Но и това не е нищо. Вижте какво се задава – управлението, което щеше да среже полицейщината на Цветанов всъщност подготвя 2.5 пъти по-голям бюджет за подслушване. А докато паралегални формирования с ленти на ръка безпрепятствено прочистват София от бежанци, властта подготвя нов Закон за МВР, в който поантата са именно доброволните сътрудници (ДС).

Но всъщност – има ли какво да очакваме от управление, чиито вицепремиер подреди протестите срещу правителството сред заплахите за националната сигурност на страната.