5 ползи за здравето от алкохола

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Една важна констатация, която правят последните изследвания за здравословното хранене е, че умерената консумация на алкохол може да подобри здравето и да доведе до по-дълъг живот!

Но преди да надигнете цяла бутилка бира или вино, имайте предвид, че умереността е ключът към ползите от алкохола. Това означава, че едно питие на ден средно за жените и две питиета на ден за мъжете са напълно достатъчни, за да ви предпазят от цял ​​куп заболявания.

Червеното вино отдавна се смята за еликсир на здравето най-вече на сърцето. Но не е нужно да изпивате бутилка Мерло. Умереният прием на каквито и да е напитки може да намали риска от сърдечни заболявания с до 40 на сто, сочи проучване от Харвардското училище за обществено здраве. Ето какво са установили: алкохолът има способност да повишава добрия и да намалява лошия холестерол, който при натрупване запушва артериите и причинява инфаркт.  Така че изпиването на 1-2 чаши хубаво червено вино ще достави на организма ви повече антиоксиданти, отколкото която и да е друга напитка.
Алкохолът може наистина да ви помогне в борбата срещу мазнините и натрупването им около коремчето. Хората, които пията по 1-2 питиета на ден са по-малко склонни да наддават на тегло. Но ако прекалявате с количеството, тлъстините са неизбежни и ще имате нужда от лечение. Изследователите смятат, че органите на хората, които пият редовно умерени количества алкохол се адаптират към метаболизма. Освен това, те са склонни да ядат по-малко храни с въглехидрати.
Умерените количества алкохол намаляват риска от диабет тип 2 с до 30%. Това става, защото алкохолът повишава нивата на хормона, който подобрява инсулиновата чувствителност. С други думи, това прави по-лесно за организма да преработи глюкозата и да я използва като енергиен източник. Така се намалява количеството на захар в кръвта и в крайна сметка намалява рискът от развиване на диабет.
Едно малко питие може да помогне за предотвратяване на когнитивния упадък и да увеличи интелекта ви. Изследователите от Университета в Лойола са направили изследване, с което са установили, че умерените консуматори на алкохол е 23% по-малко вероятно да се разболеят от Алцхаймер или други форми на деменция, в сравнение с трезвениците. Това е така, защото алкохолът подобрява притока на кръв към мозъка.
Редовната умерена консумация на алкохол намалява риска от камъни в жлъчката. Това е така, защото алкохолът увеличава добрия холестерол в кръвта, а от там и този в жлъчния мехур. Плюс това, наднорменото тегло е един от основните рискови фактори за развитие на камъни в жлъчката. Умерена употреба на алкохол намалява този риск, като помага да се поддържа здравословно тегло.

 

Публикувано в категории: Болести и лечение » Ендокринна система /диабет, гуша и др./ » Здравословен живот » Здравословно хранене » Любопитно » Сърце и кръвоносна система

Автор Спасова

За какво да използваме самомасаж?

Самомасажът е полезен не само при болки и мускулно напрежение, но и при неразположения като запек или „мързелив” черен дроб.

Какво трябва да знаем за ниското кръвно налягане

Цифрите, които се появяват на екрана на апарата, представляват нивото на систоличното и диастоличното налягане в кръвоносните съдове.

Какво представлява хистерията?

Като начало, да уточним, че хистерия и истерия е едно и също нещо.

На въпроси за вашето здраве отговарят специалистите

Имам кожни обриви, означава ли това, че съм алергичен?

На вашите въпроси отговарят специалистите

Пушенето само на няколко цигари вредно ли е?

Вижте защо е полезна парната баня!

Банята е много добра за нервната система, защото кръвта приижда към кожата, което много ни помага да се отпуснем.

Пет ползи за здравето от „креватната гимнастика”

Със сигурност знаете, че „креватна гимнастика” означава секс.

Най-добрите билки за релаксация на мускулите

Прочетете какви билки можете да използвате при нужда.

Колко калории се изгарят с въже?

Днес здравословният начин на живот стана много модерен.

Няколко йога упражнения за премахване на стреса

Възстановителната йога приоритизира тишината, спокойствието и уравновесеното състояние на ума, дори повече, отколкото по-традиционните форми на йога.

Как да се отървете от лунички у дома?

Много хора, които се сблъскват с проблема лунички, повече от веднъж са се питали: “Как да се отърва от луничките с домашни средства?”

Научете какво се лекува с черен оман (зарасличе) – народна медицина

Още войните на древния Рим са използвали черния оман (Symphitum officinale L.) за лечение на ставите, зарастване на рани и заздравяването на костите.