Стефан Цанев: Студентите са днешните богомили

13
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

​Великденската служба стана като манифестацията на 9 септември

2015-04-14 11:46:36

​Райдовски: Пълни измислици, Костов няма нищо общо с КГБ

2015-03-21 09:42:27

Ние сме народ  на роби и господари. Не може 600 души в държавата да са толкова богати колкото 7 милиона.

Не знам как тази несправедливост ще се оправи. Така поетът Стефан Цанев коментира по БНТ тежката политическа ситуация в страната.

Горд съм с това, което става с протестите и окупациите на студентите. Нацията и хората се събудиха и естествено, че трябваше първи студентите да се събудят, констатира Цанев. Според него студентите са деца на свободата. 

Те ми приличат на богомилите. Те ясно усещат против какво са – те са против фалша, което те наричат липса на морал. За съжаление както богомилите и студентите нямат ясна цел какво следва, какво ще се случи, ако утре падне властта, кой ще поведе държавата. Но важно е, че както богомилите те повдигат и събуждат духа на нацията, обясни поетът.

Той е категоричен, че най-после българите се събудиха чрез протестите, а от тях най-голяма нужда има властта, защото се коригира. Ако ситуацията продължи по този опасен начин ни очаква взрив, предрича Стефан Цанев.

Той е стресиран от ширещата се полицейщина в София.

Толкова униформени пред парламента е стряскащо. Тези хора вътре са арестувани. Това го е имало по времето на фашизма в Италия. Тази полиция не се грижи за нас гражданите, а за някои, които са вътре в парламента. Притеснен съм и от обикалящите патрули. Те не могат да ни донесат нищо добро, ражда се ответната им реакция. Опасно е в София да се движи човек по софийските улици. Няма регламент какво ще се случи с тези патрули, как ще действат срещу гражданите, изложи съображения поетът.

Той е категоричен, че времето сега е доста интересно, но това, което сега живеем ще бъде отбелязано от историците само с една запетайка.  

Тези 25 г. за историята са нищо като време. Ще останат и малко личности да се помнят – Желев като първи демократичен президент, а Симеон Сакскобурготски като политически куриоз, прогнозира Цанев.