Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Ако сте избрали бягане?

43
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Бягането освен за здраве ,много хора го практикуват за отслабване!

В тази статия екипа на  FHL.BG ще се постарае да ви запознае с някои основни моменти и важни съвети:

⇒ВАЖНО:Ако сте начинаещ в бягането,първо трябва да знаете,че трябва да започнете с така нареченото БЪРЗО ХОДЕНЕ,за да свикне тялото,сърцето и ставите с натоварването.След което може преминете към джогинг.ДЖОГИНГЪТ изисква да се бяга наистина бавно, т.е. човек въобще да не се изморява или задъхва по време на бягането.То представлява нещо между бърз ход и лек бяг.Тялото ви ще ви покаже кога е готово за истинското БЯГАНЕ!

►Може ли с разходки да стопя килограмите?

Ходете бързо, така че да се ускори пулса Ви. Винаги дръжте гърба изправен, погледа напред и стомаха прибран. Раменете трябва свободно да се поклащат и трябва да стъпвате първо на петите. Умората ще Ви надвие ако стъпвате на цели ходила. Скоростта е по-маловажна от времето на бягане, тъй като на тялото са му нужни 20 минути, за да осъзнае ефекта от всеки един вид упражнение. Постепенно увеличавайте темпото, за да натоварвате тялото ефективно, но без да прекалявате.

⇒ Бягането на пътека не възпроизвежда точно натоварването, което получават мускулите и ставите при бягане навън. По възможност се старайте поне веднъж седмично да бягате сред природата. За целта избирайте пътечки в парка или зелени площи без бетонно покритие. Асфалтовото и бетонното покритие са най-травмиращи за сухожилията.

►Бягане на Пътека

Друго важно условие за предотвратяване на травми по време на бягане е да носите подходящи спортни обувки, които да осигурят нужния комфорт и поддържат извивките на ходилото. 

Джогинг/Бягане -не се прави на пълен стомах,трябва да има поне 45мин. преди да започнете тренировката си.

Доказано е, че най-голям оздравителен ефект има бягането от 30-40 минути, 2-3 пъти седмично. Времето на деня няма значение – по-важни са постоянството и последователността. Бягането трябва да се редува с дни на почивка или слабо физическо натоварване.

Задължително загрявайте преди бягане: например преди тренировката вървете пеша в продължение на 10 минути, като постепенно увеличавате темпото. Загретите мускули са по-малко податливи на травми.
Правете упражнения за разтягане след, а не преди бягане.

Често задаван въпрос е може ли да пия вода по време на бягането-ДА .Хидратацията е много важна ,може да приемате и изотонични напитки,с които да възстановите водния и минералния/електролитен баланс в организма .Също така тези напитки ще ви тонизират и ще ви са полезни за да сте по-издръжливи!

За още по-голяма ефективност от това физическо натоварване ,е препоръчително да приемате и L-CARNITINE преди него,той ще ви даде енергия и ще помогне за изчистване на мазнините и отслабване.

При бягане ,не са важни изминатите километри и скоростта ,а правилното дишане,техника и поддържане на постоянен пулс!

БЯГАНЕТО,естествено носи със себе си и критики,води понякога и до травми,но ползите са много повече:

►Здравословно тегло

►Отслабване

►Стягане на цялата мускулатура
►Здрава сърдечно съдова и костна система
►Добро кръвообращение
►Освобождава от стреса и зарежда с положително настроение

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ БЯГАНЕТО?

⇒Калории, които се изгарят за час: от 900 до 1500
Ходенето и джогингът са страхотни, но като вдигнете темпото това означава: повече изгорени калории, повече натоварване и упражнение за мускулите. Бягането е идеално, защото натоварва всяка част от тялото. За най-добър резултат трябва да поддържате темпо над 12 км.ч. Бягането сред природата е най-доброто решение – то ще ви зареди не само физически, но и емоционално.

►С кой спорт се горят най-много калории?

⇒Съчетайте бягането със здравословен начин на хранене и живот,и резултати ще бъдат уникални!

 

автор: Милена Граматикова

Fitness & Health lifestyle