В София отвори врати първата здравословна сладкарница!

39
Добави коментар
lubopav
lubopav

Ако следите фейсбук страницата й, или блога й с възхитителни рецепти – това едва ли е новина за вас. Но това изобщо не пречи възхитено, с очите на дете, взело мечтаната близалка да извикам на висок глас “Имаме си вече здравословна сладкарница в София!!!” И преди да превъртите нетърпеливо страницата до долу, за да намерите адреса – ето ви го: София, Дианабад, ул. Буенос Айрес 22 (бул. Никола Габровски), тел. +359 87 846 4514

Ванила Китчън, или както между нас си я наричаме – Ванилницата, е истински оазис сред Софийските натруфени сладкарници с претенции, лъскави витрини, изглеждащи тежкарско менюта и красиви примамливи торти…пълни с прахчета, бяла захар, маргарин и добавки. И смело мога да заявя личното си мнение – това е първата сладкарница в София (а може би и в България), която е 100% здравословна, без компромиси. Какво означава това ли?

Ще си позволя само един кратък преглед:

В масовите сладкарници (включва тежките и популярни имена, дори тези с претенции, включва и малките квартални сладкарнички, цехчета и работилнички), се използват: оцветители, подобрители, консерванти, овкусители, стабилизатори, набухватели, бяла захар, бяло брашно, маргарин, евтини заместители на шоколад, евтини заместители на каквото се сетите, растителна хидрогенирана сметана, пълен с химия фондан, химически смески и прахчета, които правят “кремчета”… и много други неща, които не искаме, защото съсипват здравето ни. Всъщност цялата тази химия ни съсипва, дори самата захар не е най-големият проблем.

Във Ванила Китчън не се изполва нито едно от гореизброените неща. Смятайте, че ГАРАНТИРАНО, в нито една храна там няма да намерите химия, подобрители, оцветители, нито бяла захар, нито бяло брашно, нито химически смески. Да не говорим за маргарин. В голямата част от вкусотиите даже няма и животински продукти. Което я прави първата веган сладкарница! Но няма и вредни растителни такива. Какво слагат в сладкишите тогава ли? Много просто – полезна храна. И това е – истински шоколад (който е полезен), сусамов тахан, фъстъчено масло, кокосово, масло, каково масло, пълнозърнесто брашно, всякакви видове ядки в различни консистенции и състояния, кокос, сусам, чиа, какао, плодове – пресни и сушени и други вкусни полезности, които въображението ви даже не познава. Там кремчетата не се правят от прахче в пликче, ами от ядки, полезна мазнина, сушени плодове, мед и т.н. Дали е еко? Със сигурност всичко там се прави с мисъл и уважение към природата. Дали е био? Не непременно. Просто тук всяка хапка и глътка е прецизно подбрана, лично изпитана, без грам компромис в качеството. Защото ..разбирате ли – Ванила Китчън е сбъдната мечта, блян, идеология. Защото тук на хората им пука.

Схващате ли разликата? 

Vanilla Kitchen е раят за всеки, който обича сладичкото. Всъщност – не познавам човек, който да не обича сладкото. Но за пръв път можем да си хапваме с чиста съвест и без опасения. В тази сладкарничка мога да водя детето си без притеснения и знам, че храната е чиста и качествена. Знам и, че талията ми не е особено застрашена. 

Какво вижда редовият посетител, когато пристъпи прага на Ванилницата? Няколко неща. Едно изключително уютно, бутиково местенце, подредено с вкус и желание. Така, както бихте си подредили романтичния кът в градината. Ненатрапчиви розови перденца, артистично нарисувани стени, много китни рафтчета, украсени с безбройните подаръци от фенове и приятели, удобните кътчета където да се сгушиш в приказно белия зимен ден с чаша топъл чай и вкусна бисквитка. Виждаш и двете грейнали момичета на бара, които нямат търпение да те разведат из света на шоколадовите изкушения, за да намериш своя вкус. Виждаш и внимателно подбраната колекция от кафе, вино, чай и здравословни напитки. И ако имаш късмет – срещаш и греещите очи на виновницата този рай да съществува. Ваня. Ваня Иванова. Или просто – Ванилка.

Момичето с голяма мечта, неуморна работа, огромна вяра и любов в сърцето, талант да твори, да вдъхновява. Момичето, което сбъдна и своята, и нашата мечта. Ето ТУК можете да си припомните интервюто ни с нея.

Във Ванилницата можете да се отбиете за чаша качествено кафе, чай, бисквитки, торта, мъфинче, сурови бонбони, пай, и всичко, което въображението ви (НЕ) може да си представи. И преди някой да измрънка по навик “оу, тези нови био, еко, полезни и прочие местенца са тооолкова скъпи”, бързам да ви успокоя – тук всичко е на абсолютно достъпни цени. Даже по-достъпни от масовите популярни сладкарници, където сте свикнали да си убивате времето.  Можете да поседите и да попиете от уюта и топлината на мястото, да си вземете нещо сладко за вкъщи, да си поръчате торта за вкъщи, за рожден ден или просто без повод. Можете просто да се наслаждавате на живота. Защото.. нали така се прави в Рая? Проверете сами. 

Vanilla Kitchen, София, Дианабад, ул. Буенос Айрес 22 (бул. Никола Габровски), тел. +359 87 846 4514. Работят от 10 до 19ч. през седмицата, и събота- от 10 до 18ч. Засега неделята е заслужена почивка. Информирайте се от фейсбук страницата им за последните промени, новости, изненади и вкусни предложения.

Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

Tags: Vanilla kitchen, Ванила Китчън, Ванилка, Ванилница, Ваня Иванова Ванилка, здравословна сладкарница, сладкарница Ванила, сладкарници в София