Как да инсталираме тонколони навън?

1
Добави коментар
obqvi.mobi
obqvi.mobi

Детайли

Категория: Технологии

Създадена на Петък, 22 Ноември 2013 14:08

Написана от Добрин Георгиев

Музиката по време на барбекю е задължителна за доброто прекарване. Поставянето на тонколони на вън никак не е лесна работа. Все пак трябва се каже, че това усилие наистина си заслужава. През топлите летни вечери няма да има нищо по-приятно от филмова вечер на открито или весело парти с много музика и танци.

Списък за пазаруване

На този етап ще ви припомним от какво се нуждаете. Това са дуо външни тонколони. По-изтънчените слушатели могат да помислят и за закупуване на субуфер, за да подобрят качеството на баса. В зависимост от вида тонколони, които сте избрали, ще се нуждаете от достатъчно дълъг кабел, PVC тръба, с която да го изолирате и скоби, с които да го закрепите. Изберете тонколоните с най-голямата мощност, която можете да си позволите. Разбира се, предварително решете къде искате да ги позиционирате. 

Процесът на поставяне на външни тонколони

След като сте избрали един или два чифта тонколони, ще имате нужда от наистина дълъг кабел. Изчислете площта, на която ще монтирате тонколоните, за да разберете колко кабел ще ви е необходим. Препоръчително е към тази сметка да добавите 10-15% допълнителен кабел за всеки случай. Помислете и за проводниците, които трябва да имате. Дали ще са два или четири зависи само от вас. Изберете такъв кабел, който е устойчив на измененията, които могат да настъпят във времето. За по-голяма сигурност е добре да помислите и за PCV тръбопровод. Той ще предпазва вашите кабели, за да можете да ги използвате по-дълго време. Няма да ви се налага да повтаряте тази процедура отново всяко лято. Когато инсталирате кабела на тонколоните постарайте се да го прекарате през стената, за да се намали процентът от него, който е изложен на атмосферните явления. Независимо от къде ще излизат кабелите, за да стигнат до външната тонколона, уверете се, че изходът е изолиран добре. Това лесно може да се постигне със силикон.

Мощност

Ако вече притежавате приемник, който да захранва вашите тонколони, работата ви наистина ще се улесни. В зависимост от местоположението на вашето оборудване, може да имате възможност да контролирате източника на музика с дистанционно, със смартфона или таблета си. Ще имате нужда и от външна влагоустойчива кутия за контрол на звука. Това е само при условие, че нямате нищо против да тичате до вътре всеки път, когато искате да намалите звука, например. Вече има сравнително достъпни кутии за контрол на звука. Това е идеалният вариант, ако имате само един чифт тонколони. За повече тонколони ще трябва да помислите за многоканален усилвател. Не забравяйте да направите предварителен план на разположението на тонколоните и всички други части от вашата външна аудио система.

Разположение

По правило тонколоните трябва да са поставени на около дванадесет метра от източника на звук. Това разстояние ще ви позволи да чуете най-добрия звук. Ако монтирате повече от един чифт тонколони на една стена, не забравяйте да редувате ляв и десен канал. Ако инсталирате четири външни тонколони на открито пространство, където няма много стени, монтирайте двете ляво-канални тонколони в противоположни ъгли и направете същото и с дясно-каналните тонколони.