Евгени Вълев с ретроспективна изложба

1
Добави коментар
Dankar
Dankar

 

   На 80-годишна възраст Евгени Вълев откри първата си ретроспективна изложба. В различните зали на Узуновата къща (галерия „Димитър Добрович“ в Сливен) той представя творби от различните жанрове– живопис, рисунка, сценография и стенопис, във всеки от който се представя равностойно, т.е. на високо равнище.

   Показани са творби рисувани в Кения, Танзания, пейзажи от Нубийската пустиня, Червено море, запечатали спомените му на участник в първата сливенска експедиция до Килиманджаро през  1969 г. Интерес предизвикват маслените пейзажи на родния Сливенски балкан, както и съвременни негови творби. С носталгия художникът връща съгражданите си към емблематични за Сливен места – Алпийския дом, комплекс Маазите, Ритуалния дом за именуване на деца и др., в които има и запазени, и унищожени негови великолепни стенописи.

   Евгени Вълев е оставил следа в сливенския театър, с 35-годишното си присъствие там като сценограф (което е и неговата специалност от Националната художествена академия).

   Огромен талант и невероятна работоспособност – това казват колегите му за него. Ако посетите изложбата, със сигурност ще си припомните нещо, до което и вие сте се докосвали – в театъра, в някоя от емблематичните сливенски сгради или на изложба, през която някога сте минали – в Сливен или в столицата…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Стенописите в ритуалната зала в село Бяла все още са си на мястото, но ако някога с чаша в ръка сте се наслаждавали на тези медалиони в комплекса, известен на сливналии като Дебоя, децата ви няма да могат.