Коледен щолен

24
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Щоленът е традиционен немски сладкиш, който се приготвя по време на Коледните празници. Този сладкиш е подобен на датския кейк керстщол и италианския панетоне. Като част от коледната трапеза за първи път щоленът бил произведен през 1427 година в Саксонския кралски двор, и тестото му съдържало брашно, мая, олио и вода. Днес тестото за сладкиша е доста по-богато и се прави от брашно, мая, вода, мляко, захар, масло, яйца, малко готварска сол, както и различни добавки на вкус като захаросани портокалови или лимонови корички, бели и тъмни стафиди, бадеми или марципан, ром и различни подправки като кардамон, ванилия и канела.

Рецептата е от конкурса „Вкусна коледна магия“

Необходими продукти: 2 жълтъка 2 яйца 450 г брашно 1 кубче мая 100 г захар 100 мл топло прясно мляко 200 г меко масло 50 г орехи 120 г сушени плодове (моите – ананас, кайсии, стафиди) 1 с.л. коняк кората на 1 лимон (настъргана) кората на 1 портокал (настъргана) щипка индийско орехче щипка карамфил щипка сол пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне: В дълбок съд пресяваме брашното и правим кладенче в средата. Надробяваме маята в него на малки трохички и добавяме част от топлото мляко и 2-3 с.л. от захарта, леко разбъркваме и оставяме на топло за 15 минути за втасване на маята. Във втасалата мая добавяме 170 г от мекото масло на парченца, яйцата и жълтъците, настърганите кори на лимона и портокала, щипка сол, карамфил, индийско орехче и обелените и нарязани на по едро орехи. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса за 3 часа на топло, след което добавяме ситно нарязаните сушени плодове и премесваме отново. Оформяме щолена и оставяме за други 20 минути да втаса. Печем на умерена фурна за около 1 час. Изваждаме от фурната и още топъл намазваме с останалата част от маслото, поръсваме с пудра захар. ДА ВИ Е СЛАДКО!!!

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It