Защо е полезна пилешката супа?

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Когато времето застудее и опасността от заразяване с грип или вирус нарасне, много хора прибягват до здравословното действие на пилешката супа. Защо е полезна пилешката супа и какъв е ефектът й върху нашето здраве?

Пилешката супа е лекарство за тялото и духа, утвърдено през вековете. Още в Древен Египет хората приготвяли топлия еликсир, за да се предпазят от простуда. Персийците пък използвали кулинарното лекарство в борбата с хемороиди, запек и при стомашно-чревни проблеми.

По данни на историците, през 12-ти век лекарите за пръв път започнали да предписват пилешката супа като част от лечението на пациента. До днес някои медици още са скептични към здравословното действие на вкусното ястие, но други упорито се опитват да докажат неговите лечебни способности.

Вижте също: Хранене по време на грип

Защо е полезна пилешката супа?

Според проучване на специалисти от университета в Небраска, пилешката супа дължи противовъзпалителното си действие на разнообразието от витамини и хранителни вещества, които се съдържат в отделните съставки. Всеки продукт в пилешката супа допринася за нейните лековити сили. Пилешкото месо съдържа витамини А и В, както и някои незаменими аминокиселини. Морковите пък снабдяват организма с бета-каротин, лукът – с палитра от витамини A, B, C и E, а целината – с желязо и магнезий. Комбинацията между зеленчуковия и пилешкия бульон е една от причините за антивирусното действие на пилешката супа.

Освен това в лековития еликсир се съдържа вещество, наречено карнозин, което помага на имунната система да пребори вирусите и бактериите. Освен това то се отразява положително върху здравето на организма, като зарежда тялото с енергия и повишава мускулния тонус.

Заради антибиотичните си свойства пилешката супа се препоръчва за лечение на дихателните пътища. С случаи на простуда, ангина, бронхит вкусното ястие успява да облекчи симптомите на болното гърло и да ускори процеса на възстановяване. Консумирането на топла супа по време на грип ще помогне на тялото да се изпоти и по този начин да изхвърли част от токсините. Парата, която излиза от купата с топла пилешка супа, пък се бори с хремата и отпушва носа.

Не на последно място, полезното действие на пилешката супа се дължи и на подправките, с които тя е овкусена. Важно е обаче да консумирате пилешката супа с по-малко сол, защото в противен случай подправката може да унищожи значителна част от полезните вещества на ястието.

Вижте също: Как да направим вкусна супа?

25.11.2013/ Христина Спасова