Нормално ли е бебето ми да спи с отворени очи?

17
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Това е нормално, но със сигурност изглежда странно. Спането с отворени очи е безвредно и не означава, че детето ви има проблем със съня. Това е доста често срещано при бебетата, повечето го надрастват след около 12-18 месеца.

 

Никой не знае защо някои бебета спят с отворени очи, но може би има нещо общо с повечето прекарано време в REM* сън.

 

*Етап в нормалния цикъл на съня, в който възникват сънищата, тялото претърпява значителни промени, включително е налично бързо движение на очите, загуба на рефлекси, и увеличаване честотата на пулса и мозъчната дейност. Също така се нарича парадоксален сън.

 

Четете още: Вашето бебе – радвайте му се

 

Спането с отворени очи се случва по време на REM, който е по-активен цикъл на съня. Бебетата прекарват много повече време в REM сън, отколкото възрастните, около 50 процента от общия им сън.

 

 

Ако сънят на вашето дете ви притеснява, нежно затворете клепачите му. Това се прави, за да не изглежда бебето зловещо.

 

Консултирайте се с вашия педиатър, ако детето ви спи с отворени очи в продължение на много часове или го прави редовно, след като вече е минало възрастта от 18 месеца. В много редки случаи, малформация на клепачите може да пречи те да се затварят нормално. Но в противен случай не се притеснявайте за „зомби” бебето.

 

Има доказателства, че това състояние е наследствено. Ако забележите детето си да спи с отворени очи, попитайте вашият партньор дали някога той е спал така.  (Забележка: в много редки случаи това може да е признак на здравен проблем – лицево нервно увреждане, проблеми със щитовидната жлеза, дори и някои видове тумори.)

 

 

Снимки: Danilo Rizzuti FreeDigitalPhotos.net