Коледарски гевреци или колачета

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Рецепта за Коледарски гевреци или колачета. Тези пухкави и меки гевреци могат да се поднесат с чаша айрян ,прясно мляко ,боза ,а могат и да се хапнат само така :)Продукти :За тестото:
200 мл прясно мляко (или вода)
1 п. мая (7 гр) на Д-р Йоткер
2-3 с.л. олио
1 яйце
1 белтък
1 с.л.захар
1 ч.л. сол
350 -400 гр брашноза намазване на гевреците :за поръсване :
1-2 с.л.сусам
1-2 с.л. макНачин на приготвяне:
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко със захарта и 2 с.л.брашно и се оставя на топло да шупне (о-о 10 мин.).
В купа се пресява брашното и към него се прибавят солта,олиото ,яйцето, белтъка и шупналата мая.Замесва се еластично тесто ,което не трябва да лепне.Тук за да са меки и пухкави гевреците аз лично удрям тестото 30 пъти в масата ,вие можете да пропуснете този момент.
Тестото се намаслява ,поставя се в купата ,покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема му.
Втасалото тесто се разделя на 10 топки ,а всяка една на още две,т.е. общо 20 топчета.Топчетата се разточват отначало м-у дланите ,а после върху намаслен плот на фитили дълги около 40-45 см.Два по два фитилите се усукват и краищата им се слепват добре.Може различни форми да се им се предадат -на кукли ,на осмици ,на малки кравайчета .
Така оформените гевреци се поставят на разстояние един от друг в тавата на печката ,покрита предварително с хартия за печене.Намазват се с помощта на четка с разбития с олиото жълтък и се поръсват със сусам или мак ,поотделно ,или на един да се редуват ивица сусам -ивица мак.
Приготвените гевреци се оставят да починат ( да втасат) около 15 минути.Повече не е необходимо,защото докато се оформят процесът на втасване е започнал.
Пекат се в предварително загрята на 180 *С фурна до получаването на приятен златист загар – но внимавайте да не ги препечете.
Тези пухкави и меки гевреци могат да се поднесат с чаша айрян ,прясно мляко ,боза ,а могат и да се хапнат само така 🙂
ДА ВИ Е ВКУСНО !