Бирници и ченгета покровителствали канала за сухо мляко

13
Добави коментар
tedy79
tedy79

Схемата за източване на парите от аферата със сухо мляко е била покровителствана от служители на МВР и НАП, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в ПловдивОсвен двата милиона и половина, за които бе съобщено първоначално, че са източени, прокуратурата работи и по схема, в която са укрити над 10 млн. лева.

Към момента обвинения са повдигнати на собствениците на две пловдивски фирми, но шефът на окръжна прокуратура Румен Попов съобщи, че става въпрос за над 30 свързани фирми, две от които са регистрирани като офшорки на Сейшелските острови.

Има данни и доказателства, че държавни служители на НАП и МВР са участвали в тази схема и са я подпомагали всячески. Едно от доказателства е, че миналата година част от тези лица са били задържани у нас, но са били освободени и нищо не се е случило.

Към момента петимата обвиняеми са с парична гаранция. Шефът на апелативна прокуратура Иван Даскалов коментира, че има достатъчно доказателства, че именно тези лица са извършвали престъпленията и ще иска за тях арест.

Според схемата, действала от 2009 до 2012 година, у нас би трябвало да има наличност от 9 000 тона сухо мляко. Разследващите са установили, че продуктът трябва да е в пловдивските складове, но всъщност там няма такива наличности. Пратките са пренасочвани из цялата страна, а с разхвърлянето по други складове, пловдивчаните са придобивали дялове от фирмите, на които са оставяли млякото за съхранение.

Една трета от внасяното сухо мляко е било продавано легално, с фактури. Останалото е било разхвърляно по мандри в цялата страна и е било продавано на черно.

Разследва се пране на пари и престъпления на организирана престъпна група. Намерен е скитник от Монтана, на чието име е била регистрирана една от фирмите. Всички замесени в аферата към момента са български граждани.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ