Баклава саралия

26
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Много държави водят и до днес спор за това коя е родината на баклавата. Някой твърдят, че рецептата е била измислена и за пръв път приготвена в Турция. Гърците също са се опитали да положат ръка върху този великолепен десерт. Съгласно историческите източници обаче баклавата е била измислена от туркоазите (турско население, обитавало Азиатските райони – Азербайджан, Казахстан, Туркмения). Намерени са източници, в които се упоменават дори българите и хуните, като привилегировани да имат този десерт на своята трапеза. Още по-любопитно е, че най-старата написана рецепта, датираща на повече от 700 години, е открита в древна китайска кулинарна книга.

Рецептата е от конкурса „Вкусна коледна магия“

Необходими продукти: 2 пакета кори за баница 250 г разтопено масло 200 гр.орехи (счукани или смлени) за сиропа: 1 кг захар 1 литър вода кората на един лимон

Начин на приготвяне: Разстиламе двата пакета кори и ги събираме в едно, навиваме откъм по широката страна на корите. С четка мажем първата кора с масло, поръсваме с орехи и навиваме с тънка точилка на руло около нея, като внимаваме да не е много стегнато. Мажем втора кора с масло и навиваме върху първата, събираме с помощта на ръцете чрез плъзгане рулото към средата на точилката във вид на хармоника, издърпваме събраното руло и поставяме в тавичка желателно е да е правоъгълна, и така до изчерпване на корите. Поставяме тавичката във фурната и печем на 200 градуса до желания цвят, ако обичате по препечена, но да е равномерно изпечена, както отгоре така и отдолу, изпечената баклава нарязваме на парчета. Варим сиропа за баклавата от захарта, лимоновата кора и водата, като той трябва да ври 10 минути. Заливаме охладената баклава с охладения сироп с помощта на черпак, а след 12 часа баклавата е готова за консумиране.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It