Мериносова вълна

2
Добави коментар
ex3m.bg
ex3m.bg

Мериносовата вълна е широко използвана за направата на облекла за спорт и туризъм. От нея се изработват чорапи за спорт и туризъм, термо бельо, блузи, шапки, ръкавици и други. Отличните и качества я правят предпочитан материал за ушиване на облекло за планина, когато се изисква най-доброто за най-суровите условия. Но какво всъщност представлява мериносовата вълна и откъде идва тя?

Мериносовата вълна е материала, който се получава след стригането на Мериносовите овце. Тази порода овце са отглеждани заради вълната, която произвеждат, която се смята за най-добрата и най-меката, която съществува. Поради тези причини, мериносовата вълна се използва за изработката на спортни дрехи, тъй като тя диша и отвежда влагата по-добре от повечето синтетични материи. Има няколко различни типа мериносова вълна, които се основават на породата на овцете, от които са добити и свързаните с това климатични особености.

Мериносовите овце най-общо са два вида – рогати овени и нерогати овце. Нерогатите имат малки наченки на рога, ако изобщо може да се каже, че имат такива. Докато рогатите овени имат дълги и спираловидни рога. Има много различни породи от тези два вида, които зависят от географското положение, където се отглеждат, но четирите основни са Peppin, Южно Австралийска, Саксонска и Испанска.

Мериносовите овце са изключително приспособими към различните температури, затова могат да бъдат намерени в много различни части на света. Водещ производител на мериносова вълна е Австралия, но в Нова Зеландия се произвежда най-висококачествената, която е по-мека от всеки друг вид вълна.

Има пет основни категории, на които се разделя мериносовата вълна според дебелината на влакното – дебела, средно дебела, фина, супер фина и ултра фина. Дебелината на вълната се измерва в микрометри, т.е. колкото е по-ниска стойността, толкова по-фино е влакното:

Дебела: 23–24.5 µm
Средно дебела: 19.6–22.9 µm
Фина: 18.6–19.5 µm
Супер фина: 15–18.5 µm
Ултра фина: 11.5–15 µm

Ултра фината вълна е подходяща за съчетаване с материи като коприна и кашмир.

Материите, изработени от мериносова вълна често се използват за производството на висококачествени туристически и спортни облекла. И противно на всеобщото убеждение, носенето им нито причинява сърбежи, нито пък загряват прекалено. Използват се широко при планинските спортове, като ски и сноуборд, катерене, колоездене, бягане и туристически преходи.

Разбира се, дрехите от мериносова вълна осигуряват топлина, но едно от най-ценните им качества е влагоотвеждащото им свойство – отвежда потта навън от кожата и спира влагата, като в същото време дрехата се усеща суха на допир. Така вълната се явява като перфектна в регулирането на телесната температура.

Също както памука, мериносовата вълна поема влага – до около 1/3 от теглото си, но за разлика от памука, тя продължава да топли, когато е мокра. Така човек носещ дрехи от вълна може да избегне хипотермия, за разлика от такива от друг материал, като например памук.

Тъй като влакната на мериносовата вълна са много тънки, тя не задържа миризми – бактериите не могат да намерят солидна основа, върху която да се развият. Т.е. тя е също и антибактериална. Освен това е и хипоалергенна, както и повечето други видове вълна.

Дрехите от мериносова вълна се свиват до известна степен, когато бъдат намокрени или изпрани, но не толкова много, както подобно облекло изработено от памук и  много често отново възвръщат първоначалните си размери, когато изсъхнат.

Съотношението на тегло към топлина при мериносовата вълна е по-добро от всички други видове вълна. Това се дължи на това, че тънките влакна задържат въздух и по този начин задържат телесната топлина, подобно на начина, по който спалният чувал задържа топлината на тялото на човека, който спи в него.

Мериносовата вълна се използва с съчетание с полиестер, кашмир, коприна и други. Материята от тези материали, комбинирани с ултра фина мериносова вълна е много мека и нежна. Заради отличните си качества, тази вълна се използва в изработката на термо бельо, пуловери и блузи, чорапи и други. Когато си купите дреха от мериносова вълна, не забравяйте да проверите етикета за това как може да бъде третирана, защото за някои трябва да бъде използвано само химическо почистване или да бъдат прани ръчно.

Добавете коментар