Традиции и обичаи в новогодишната нощ. Как празнуват хората по света.

41
Добави коментар
hobby-bg.info
hobby-bg.info

Любопитно

Как хората посрещат Нова Година в различните страни? Ние традиционно празнуваме Нова година у дома. С настъпването на Новата година, вдигаме тост и целуваме всички близки и познати, с пожелание за здраве и късмет. На много места се прави и новогодишна баница с късмети. Но ето как празнуват другите народи по света.

В Англия, освен елхата, къщата се украсява с клончета имел. Букети от коледен имел има дори на лампите и полилеите. По традиция можете да целунете човека, когото обичате под клонче от имел.

В Шотландия и Ирландия, когато часовникът наближи 12, се отваря входната врата докато не настъпи новата година. По този начин изпращат Старата година и посрещат Новата година.

В Италия на Нова година хората се отървават от старите неща. Точно в полунощ се отварят широко прозорците на къщите и от там хвърчат всевъзможни предмети.

Франция. Независимо от факта, че французите имат репутация на любвеобилна нация, в новогодишната нощ предпочитат да не се целуват, а да се наядат и напият. По традиция, добрият домакин-винопроизводител трябва непременно да осигури бъчва с вино, за да е добра бъдещата реколта.

В Колумбия се организира новогодишен карнавал. Старата Година ходи на високи кокили и разказва забавни истории на децата. Папа Паскуале, колумбийският Дядо Мраз, пуска фойерверки.

Куба. Преди настъпването на Нова година кубинците пълнят с вода всички налични съдове в къщата – кофи, шишета, стомни, чаши. Докато часовникът отброява 12 удара, ядат по 12 гроздови зрънца, за да имат мир и щастие през всичките 12 месеца от годината. Точно в полунощ водата се излива от прозорците. Вярват, че така Новата година ще е ясна и чиста като водата.

В Мексико Нова година се посреща с празнични фойерверки, изстрелване на ракети, звънене със специални новогодишни звънци.

В Япония в полунощ започва да бие камбана – точно 108 пъти. Всеки звън на камбаната съответства на един от пороците. Те са шест: алчност, глупост, гняв, лекомислие, нерешителност и завист, но всеки порок има 18 различни нюанса, което прави 108 удара на камбаната. На сутринта японците излизат на улицата, за да посрещнат изгрева. С първите лъчи се поздравяват помежду си и си разменят подаръци.

Мианмар. Тайланд. Лаос. Там Нова година настъпва в най-горещото време от годината и се празнува т. нар „Воден фестивал“. хората се поливат един друг с вода, когато се срещнат. Традицията да се поливат с вода е един вид пожелание за щастие през Новата година.

В Бразилия, Нова година се празнува с оръдейни изстрели, звънци, сирени, автомобилни клаксони, викове, удари по различни предмети. Всеки се опитва да вдигне възможно най-голям шум като по този необичаен начин умилостивяват Новата година.

Във Виетнам в новогодишната нощ се палят огньове в паркове, градини или по улиците. Около огъня се събират няколко семейства. На жарава се приготвят специални ястия от ориз. В тази нощ, всички обиди са забравени, простени са всички грехове.

Унгария. На новогодишната трапеза на унгарците не присъстват ястия, приготвени от птици, защото има поверие, че с тях от къщата ще излети и щастието. В навечерието на Нова година се надуват детски свирки и тръби. Според народното вярване, проницателните и не винаги приятни звуци на тези музикални инструменти прогонва злите духове от дома и носят благополучие и радост.

В Австралия посрещат Дядо Мраз по бански костюми, лежащи на надуваеми дюшеци, защото в навечерието на празника там е горещо.

На китайската Нова година, всяко ястие на празничната трапеза символизира пожелание. Гъбите означават отлични перспективи, свинският език – печалба, мидите – добър бизнес, а печената риба – изобилие.