Салата Коледна Елха

23
Добави коментар
si111
si111

Една Салата Коледна Елха, ще придаде дух и неповторим вкус на Празничната ви трапеза.

          За конструкцията:

стиропорен конус – висок 12-15 см.

една голяма чиния или поднос

клечки за зъби

кръгли дървени шишчета

Необходими продукти:

1 глава броколи

1 глава жълти броколи, ако нямате, заменете ги със зелени

1 глава карфиол

1 голяма червена чушка

1 голяма жълта чушка чушка

1 пакет чери домати

1 буркан коктейлни лукчета

1 буркан бейби моркови

Освен изброените продукти, може да използвате за украса и консервирани – сладка царевица, шарен боб, червено цвекло и всякакви пъстри зеленчуци.

За дресинга:

3 с. л. зехтин или олио

3 с.л. лимонов сок или ябълков оцед

скилидка пресован чесън

сол на вкус

Предварително накъсайте броколите и карфиола на еднакви /горе долу/ малки розички. Кипнете ги за 3-4 минути в подсолена вряща вода и веднага охладете с ледена вода, за да запазят броколите, цвета си. От жълтата чушка изрежете няколко малки звезди и една по-голяма за върха на елхата. Останалата част от жълтата  и цялата червена чушка нарежете на хоризонтални ивици, които после ще срежем на две половини, за гирлянди.

В дълбок съд сложете броколите, карфиола и нарязаните парчета чушки, и залейте с дресинга. Разбъркайте, похлупете съда и оставете в хладилник, да поемат дресинга поне за 2 часа, а може и от предния ден.

Сега можем да започнем оформянето на Коледната елха.

Започнете да подреждате розичките броколи спираловидно от основата към върха, като ги прикрепвате към стиропора с клечки за зъби. На част от тях оставете малко от клечката за зъби да се подава навън, там ще закрепим звездичките от жълта чушка. Не се притеснявайте, ако има малки дупки във вашия дизайн, те ще бъдат попълнени по-късно с морковчета и други украшения.

След като приключите с оформянето на вашата Коледна елха, продължете с гирляндите от чушки. Тях подредете спираловидно, отгоре надолу, по краищата на редичките карфиол. Тук няма да използваме клечки за зъби при закрепването, там където трябва да задържите, мушнете морковче в дупките между ризичките карфиол, за да подпре гирлянда от чушка.

Намушкайте морковчета във всички останали процепи на елхата.

Сега идва ред на чери доматките и коктейлните лукчета. За тях използвайте клечките за зъби, а където те са къси, дървените шишчета. След като ги подредите, притиснете леко с ръце Коледната елха от всички страни, за да я фиксирате добре. На местата, където оставихме стърчащи клечки за зъби в броколите, сега подредете звездите от чушка, а на върха, пак с клечка за зъби, закрепете голямата звезда.

Върху чинията около Коледната елха, наредете преспи сняг от карфиол.

Ето как се прави стъпка по стъпка:

 

Тази салата може да съхранявате едно денонощие на хладно, като я увиете в домакинско, опаковъчно фолио.

В галерията освен по-големи снимки, има още няколко разновидности на Салата Коледна елха, коледни предястия и десерти, а може би вашата ще стане още по-красива и различна!

Салата Коледна Елха 5.00/5 (100.00%) 1 vote