Гей скандал и в Шипченския манастир

1
Добави коментар
mignews
mignews

Януарий се усамотявал с други мъже най-вече в близки хотелчета, но и в манастирската килия

След като гей скандал разтърси Троянския манастир, духовник разкри, че и в друга света обител се вихрят последователи на баба Гуси и палавия йеромонах Кирил.  Става дума за Шипченския манастир „Рождество Христово“ в едноименното градче. Уникалната по красота и история света обител е приютила двама архимандрити, които също обичали мъжките ласки. Единият е игуменът Януарий, а другият Автоном.

Шокиращото разкритие за интимния свят на служителите на Бог направи пред вестника богослов, учил заедно с Януарий в Пловдивската семинария.

Янко Джангозов, както е истинското име на игумена, става архимандрит само на 23 години. Роденият през 1985 г. в асеновградското село Дълбок извор духовник след това става и игумен на манастира, който е първият най-забележителен, красив и впечатляващ паметник на българо-руската дружба в България.

„Той беше по-мазен в поведението си и от йеромонах Кирил, който изгърмя със скандалното видео. Личеше му още тогава, че си пада по мъжките ласки“, разкри пред вестника неговият колега в семинарията, чието име ще запазим в анонимност по негово желание.

Януарий се усамотявал с други мъже най-вече в близки хотелчета, но и в манастирската килия.

„Пада си по скъпи ризи, хубави ръкавели, а брадата си прави по-къса. Това е характерно както за йеромонах Кирил, така и за всички останали духовници, които не си падат по жени. По това често може да ги познаете“, сподели още близкият до Януарий.  Събрат освен по религиозни, но и по сексуални убеждения в обителта се оказал и архимандрит Автоном. На външен вид той приличал на Януарий и пребиваването му зад тежките манастирски порти преориентирало нагласите му към мъжката половина, твърди нашият източник.

28-годишният игумен Януарий бе забъркан по-рано и в друг скандал. Само седмица преди да бъде обявен за архимандрит, служителят в расо бе обвинен, че е продал за скрап откраднати части от оръдия.

Собственик на пункт за изкупуване на старо желязо хвърли бомбата през март 2008 г., че Януарий е изтъргувал ценните оръдия за 200 лв. на тон. Те са собственост на националния паметник-музей „Шипка-Бузлуджа“. Дори не били включени в приемно-предавателния протокол, с който държавата през 2005 г. предаде собствеността на светата обител.

„Крушката си има опашка. Имам предположения откъде идва това. Човекът явно се е повлиял от събитията в Троянския манастир. Всеки може да каже всичко след този скандал. Смущаващо и злонамерено е“, заяви пред „България днес“ Януарий.

След скандалните разкрития духовници от манастири и черкви в Старозагорската епархия, където попада Шипченският манастир, създали нов лаф. След като архимандрит Августин от Троянския манастир бе наречен баба Гуси от Кирил, сега служителите в расо нарекли шеговито Януарий баба Яна. Архимандрит Автоном пък автоматично бил прекръстен на баба Ава, макар и двамата да са далеч по-млади от събратята си в Троянската обител.