Изкуството да подаряваш радост

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Изкуството да подаряваш е свързано с тънкости, които всеки трябва да усвои. Така един обикновен жест става необикновен подарък

 

Подари преживяване

За да се потопим в магията на празника, трябва да преминем през целия процес на психическа настройка и практическа подготовка, а най-запомнящите се подаръци са свързани не с определена вещ, а с емоция. Културният живот, особено по празници, е толкова пъстър и разнообразен, че непременно ще намерим нещо по мярка. Когато познаваме вкуса на близките си, ние можем да ги зарадваме с билети за празничен концерт, за театрална постановка или за най-новите български филми. Дори съвсем да сме изтръскали портмонето, само да се поинтересуваме и ще попаднем на много безплатни събития в центъра и културните домове на по-големите градове. В читалищата на по-малките пък обикновено има празненства с фолклорна програма, която също е повод да се съберем и повеселим. Да заведем близък или приятел на такова събитие е жест, с който ще покажем лично отношение и ще повдигнем празничния дух, дори можем да поканим всички със собственоръчно направени покани. Защото най-значимата част от празника е не колко блюда има на масата, а колко емоции сме си доставили в тези почитани от християните дни.

Книгата,чудесно и достъпно удоволствие

Засега у нас тези „прозорци към света” все още ни радват с цени, по-ниски от  европейските. С малко повече обикаляне по новогодишните базари и сергиите на букинистите, а и във всички големи книжарници, можем да намерим ценни и дори намалени екземпляри на книги и албуми, речници и календари, с които да зарадваме хората, които обичаме. Книга, която ни е впечатлила, можем да купим в няколко екземпляра и от книжната борса, където непременно ще ни дадат и отстъпка за количество. За да не харчим никак, можем да прегледаме собствената си библиотека и да подарим от нея книги, които вече сме прочели, или учебни помагала, които вече не ползваме, но биха свършили работа на близки и приятели. Съвсем забравихме и традицията на коледната картичка, която и без подарък е прекрасен начин да покажем, че мислим за някого и му пожелаваме здрава и успешна Нова година.

Стани благодетел

В месеца преди Коледа се провеждат десетки благотворителни инициативи с различна цел, на които се предлагат ръчно изработени картички, сувенири, детски играчки, сурвачки. Ако съвсем нямате време да приготвите нещо сами за подарък на близките, посетете такова събитие. Ще усетите най-напред, че не сме толкова студени и безразлични към чуждата болка, и ще се приобщите към хората, които намират сили и време да помагат на по-нуждаещите се. На такъв базар ще можете според възможностите си да купите красиви предмети и ще почувствате онова вълшебно коледно настроение, което ни прави по-добри. Все пак, за да не злоупотребят с благотворителността ви, станете част от инициатива на голяма организация или такава, за която сте сигурни, че парите ще бъдат похарчени за обявената цел. Дори само да пуснем няколко SMS-а за определена кауза, ние пак ще се почувстваме празнично. Ако нямаме и тази възможност, да подарим няколко часа от времето си под формата на доброволен труд в хоспис, социална кухня, детски дом и навсякъде, където вашата помощ е добре дошла. Когато подкрепяме едно благотворително събитие, ние правим подарък на душата си.

Направи си сам

За да подариш предмет, изработен с много любов за близките, понякога са необходими парчета текстил, които не използваме, прежди и мъниста или стари цветни шишета за рисуване и цялото ни въображение. Ако не бъкаме от свежи идеи, има вече много списания и телевизионни програми, които показват изработването стъпка по стъпка на чудесни предмети от налични безполезни неща. Преправянето и освежаването на стари дрехи с модни допълнения и елементи също може да се превърне в предизвикателство за сръчните, тъй като кройките на дрехите от гардеробите на нашите майки или баби са много актуални. По цял свят рециклирането е супермодно, защото ползваме или подаряваме по-старите си неща, без да се харчат ресурси за произвеждането на нови. Дори съвсем да нямаме време и сръчност да преправяме и украсяваме чантите и костюмите, които не носим, можем да подарим част от тях на по-младите около нас, които непременно искат да експериментират и да имат в гардероба си нещо оригинално. С изучаването на пачуърк или техниката за макраме можем не само да направим прекрасен подарък, но и да си намерим хоби, от което по-нататък да печелим.