Астрономи се натъкнаха на планета-мистерия

22
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Илюстрация на млада планета като HD 106906b на далечна орбита около своята звезда. Илюстрация: NASA/JPL-Caltech

Астрономи откриха гигантска планета, която не би следвало да съществува – тя обикаля около звездата си на разстояние 650 пъти по-голямо от това между Земята и Слънцето. Тази огромна дистанция я прави най-далечно орбитиращата планета, намирана до момента, а възникването й е пълна загадка за учените.

Странната планета HD 106906b е 11 пъти по-тежка от Юпитер и буквално слага прът в спиците на всички теории за формирането на планетите.

„Системата е изключително интересна защото никой модел за образуване на планетите и звездите не обяснява напълно това, което виждаме“, казва Ванеса Бейли, ръководила изследването в Университета на Аризона.

Смята се, че планети, който се намират по-близо до слънцата си – като Земята – се образуват от сблъскването и натрупването на астероиден материал. Този процес обаче протича твърде бавно на такава дистанция от звездата, за да позволи формирането на гигантска планета.

Учените прибегнали до няколко алтернативни теории в опит да обяснят феномена. Една от тях била за мини-бинарна звездна система. Обикновената бинарна система се формира, когато два близко разположени облака от газ се сгъстят достатъчно, за да се превърнат в гравитационно свързани помежду си звезди. 

„Възможно е в случая със системата HD 106906, звездата и планетата да са се образували самостоятелно от отделни облаци газ. Но по някаква причина предшественикът на планетата е бил лишен от материал и не е успял да порасте достатъчно, за да се възпламени и да стане звезда“, казва Бейли. 

Един проблем с този сценарий обаче е, че обикновено разликата в масите на звезди в бинарна система е не по-голяма от 10 към 1. В случая съотношението е 100 към 1, което не се включва в никоя съществуваща теория.

Необичайната планета е на 13 милиона години, а температурата на повърхността й е 1500 градуса. Тя продължава да трупа маса от все още съществуващия диск от материал, довел до образуването както на нея, така и на нейното слънце. Учените се надяват, че по-нататъшното изследване на диска и на планетата ще позволи да се обясни странния феномен. (Източник: University of Arizona)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!