Откриха как ни надушват комарите

12
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Снимка: James Gathany (Public domain)

Всички знаем за досадната способност на комарите да ни намират където и да сме. Те са привлечени от издишания от нас въглероден диоксид, който усещат благодарение на чувствителен орган в устния си апарат.

Когато обаче ни приближат, комарите веднага откриват местата с открита кожа, водени от телесната ни миризма.

Според учени от Университета на Калифорния в Ривърсайд досега е било неизвестно как насекомите успяват да се пренасочат от издишания въздух до специфичната за човека миризма. Те с изненада открили, че отговорът се крие в същия орган, който долавя и дишането ни.

Оказало се, че невронът – наречен cpA – регистриращ въглеродния диоксид, е чувствителен и към човешката миризма. Той всъщност е много по-чувствителен към нея, което обяснява и как комарите могат безпроблемно да се пренасочват, когато са на достатъчно малко разстояние.

Разкритието за двойната функция на срА неврона е ключова за методите за справяне с комарите. Чрез химични изчисления и множество експерименти изследователската група успяла да подбере две вещества, които могат да помогнат в борбата ни с тях – етилов пируват (с приятен плодов аромат) и циклопентанон (с ментова миризма). Първото от тях сериозно намалява интереса на комара към човешката кожа, а второто служи като силна примамка.

Използвани в комбинация, двете вещества могат много да помогнат в борбата с комарите, особено в областите, където те причиняват епидемии. Основният метод за привличане на комарите, използван сега, разчита на производството на въглероден диоксид, но това е скъпо, енергоемко и неекологично решение.

Учените смятат, че благодарение на новите открития ще можем да използваме по-прости, естествени, евтини и дори приятно ухаещи средства за справяне с комарите. (Източник: University of California, Riverside)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!