Факти, които не знаеш за “Кръстникът” (СНИМКИ)

1
Добави коментар
fzuberski
fzuberski

Просто сме на мнението, брато, че всеки жител на майката Земя трябва да е гледал и чел “Кръстникът”. Сега ще обърнем заслуженo внимание на филма, като ще ти изброим факти, които вероятно не знаеш за един от най-яките филми в историята.

В началната сцена на филма Дон Вито Корлеоне държи котка. Удивителното е, че в сценария на Франсис Форд Копола животинката не присъства. Марлон Брандо обаче намира котаракa на улицата буквално преди снимките и решава, че кадрите ще са още по-реални, ако котката присъства в тях. Така и става.

Актьорът Джон Марли прави репетиции, като трябва да се събуди до фалшива конска глава в леглото си. От екипа на филма oбаче не си поплюват и в един от дублите слагат истинска конска глава, а писъците на актьора във филма са реални, тъй като Марли изпада в истински ужас от видяното. Нов дубъл не се налага да бъде сниман.

Ал Пачино получава 35 хил. долара за ролята си в първата част на “Кръстникът”. Толкова прибират Джеймс Каан и Даян Кийтън. Във втората частна филма заплатата на Пачино е 600 хил. долара, както и 10% от приходите на филма брутно. Найс, а?

Орсън Уелс е близо до получаването на ролята на Дон Вито Корлеоне, като Уелс дори обещава да свали част от теглото си, но Копола удря по масата и му казва да го духа, защото “Тази роля е само за Брандо”. Точка.

Лука Брази (Лени Монтана) е истински мафиот. Работил е като бодиград на известна фамилия, като основната му задача била сплашване чрез палеж.

Джеймс Каан и Ал Пачино са само с десет години по-млади от джаз певицата Моргана Кинг, която играе тяхната майка в “Кръстникът”. Фредо пък е с пет години по-малък от нея.

Брандо приема да се снима за филма при условие, че Бърт Рейнолдс, който е гласен за ролята на Сони Корлеоне, бъде отхвyрлен от режисьорите, тъй като Брандо трябва да е най-голямата звезда в лентата.

Когато предлагат Брандо за ролята на Дон Вито Корлеоне, Робърт Еванс, който е шеф на Парамаунт Пикчърс, казва: “Този е луд! Чука всичко наред като кон! Ще прецака филма”, но в крайна сметка Брандо получава ролята.

Сцената, в която Сони млати Карло, е била подготвена четири дни за снимките. Това е така, защото са били включени над 700 екстри по улицата, тъй като е трябвало да бъдат скрити определени сгради и обекти.

Идеята Дон Вито Корлеоне да изглежда като булдог в лицето е на Брандо. Той идва с напъхан в устата памук по време на прослушванията. По време на снимките професионален зъболекар прави приспособления към зъбите на актьора, защото с памук било оригинално хрумване, но твърде аматьорско. Представяме си как са го казали това на Брандо.

Джеймс Каан също носел протези на зъбите, тъй като трябвало да изглежда малко по-животински.

Мари Пузо е въвел обръщението “Дон Корлеоне”. По принцип на италиански “Дон” означава “чичо” и правилното му използване е “Дон Майкъл”. Демек “Дон” се слага само пред първото име, но Пузо го слага пред фамилията.

Стрелбата по Мо Грийн в очната ябълка е вдъхновена от реалната екзекуция на гангстера Бъгси Сийгъл през 1947 г.

Най-сложната сцена във филма е убийството на Сони Корлеоне. Сцената е снимана само веднъж, а в костюмът на Джеймс Каан са били натъпкани 127 торбички с фалшива кръв, която да избухва.

При стрелбата на Макълски е направена по следния начин. Фалшиво чело с торбичка кръв на челото, което се спуква и остава следа от дупка след дръпване с рибарска корда. Гениално!

Всички знаят, че Робърт де Ниро се явява на прослушване за редица роли в “Кръстникът”, заедно с колегите си Уорън Бийти, Джак Никълсън и Дъстин Хофман. Малко хора обаче знаят, че може да видят в “Ютуб” прослушването на Де Ниро за ролята на Сони. Ти си щастливец, виж тук.

Италиано-американци протестират преди началото на филма, защото не искат лентата да бъде снимана. Според тях това ще навреди на италианците, които ще бъдат изкарани като корави мафиоти в САЩ. След мирните протести Мафията дори изпраща главния си главорез Джоузеф Коломбо (на снимката) да сплашва екипа на филма. В крайна сметка “Кръстникът” се снима, а сред статистите участват истински мафиоти жадни за малко кино-слава.

Освен жегата с мафиота Коломбо и споровете за ролите, продуцентите се изправят и пред нов, бая голям проблем: Франк Синатра. Ол Блу Айз ненавижда Кръстникът още като книга, защото е убеден, че Пузо намеква, не, направо натвърдва, за него с образа на близкия до престъпниците певец Джони Фонтейн. Истината обаче е по-странна – Фонтейн е граден върху образа на друг нашумял певец по онова време, Ал Мартино. След сложни и заплетени обрати, които не ни се разказват, Мартино в крайна сметка изиграва певеца Джони във филма, но Копола по някаква причина хич не го харесва. (Между другото, песента “Here In My Heart”, която героят му Джони изпява под писъците на фенките на сватбата на Кони, в живота си е негов хит.)

Пак се връщаме на заплахите на мафиотите към екипа на филма. Последното искане на гангстера Джо Коломбо е думата “мафия” да не присъства в сценария на филма. Продуцентите и Коломбо си стискат ръцете, но гангстерът така и не прочита целия сценарий на филма. Думата “мафия” в “Кръстникът” е употребена само веднъж.

Членовете на прословутата фамилия Гамбуно присъстват на снимачната площадка по време на началните сцени, когато е сватбата на Карло и Кони. Карло Рици (Джани Русо) дори е един от мафиотите, които получават главна роля във филма. Русо направо си става звезда след филма, което (признава по-късно) доста помогнало и на “другите му занимания”.

Членовете на прословутата фамилия Гамбуно присъстват на снимачната площадка по време на началните сцени, когато е сватбата на Карло и Кони. Карло Рици (Джани Русо) дори е един от мафиотите, които получават главна роля във филма. Русо направо си става звезда след филма, което (признава по-късно) доста помогнало и на “другите му занимания”.

Предлагаме ти да погледнеш още два линка:  

Факти, които не знаеш за филма “Роки” (СНИМКИ)

15 неща, които не знаеш за култовия филм “Scarface”