Пчелен восък – лекарство от пчелите

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Пчелният восък дар от природата, който помага на човек да се справя с не толкова сериозни, но все пак неприятни заболявания. Лекарството идва направо от пчелния кошер и впечатлява със способностите си. Как да използвате и какво да лекувате с пчелен восък?

Какво представлява пчелният восък?

Пчелният восък се образува от восъчните жлези на пчелите при изграждане на медената пита и се използва от тях за запечатване на клетките, в които се съдържа събраният мед. Като консистенция е твърд, но еластичен. Няма вкус, а ароматът му напомня на прополис. Цветът на пчелния восък може да е различен, в зависимост от това дали е в чист вид или с някакви примеси. Той може да е жълтеникав, друг път кафеникав, а понякога дори безцветен.

Вижте също: Апитерапия – лечебна сила на меда

Чистият пчелен восък се познава по това, чес времето придобива белезникав прах. Освен това при изграждане на питата той има жълтеникав цвят. С времето по него могат да се забележат някои по-тъмни, дори черни, петна. Това са местата, където са били пчелите – колкото повече са тъмните части, толкова по-малко количество е пчелният восък. Чистият пчелен восък се познава и по това, че има по-висока температура на топене.

Вижте също: Отслабване с мед

Какво лекува пчелният восък?

Пчелният восък е истински дар от пчелите. Благодарение на състава си от етерични масла и витамини (най-вече витамин А), природното лекарство намира приложение в редица области на медицината. Пчелният восък има противовирусно и антимикробно действие, действа и като обезболяващо. Използва се при процедури с топлолечение срещу ревматизъм, лумбаго, разтегнати сухожилия, проблеми с мускулите, неврит.

Вижте също: Какво се лекува с боров мед?

С помощта на пчелен восък тялото изхвърля натрупаните токсини през кожата и по този начин организмът се пречиства. Освен това с природното лекарство може да обработвате рани, изгаряни, екземи и друг вид кожни проблеми, тъй като пчелният восък е известен с облагородяващия си ефект върху кожата. Опасност от алергии няма, защото лекарството съдържа антиалергени.

С пчелен восък лекувате и простудни заболявания, възпаления на сливиците и проблеми в областта на горнодихателните пътища.

В медицината пчелният восък се използва под формата на мехлеми, кремове, свещички, пластири, лосиони. За да има по-силен ефект, може да се смесва с продукти като зехтин, масло, свинска мас, мед, борова смола или алкохол.

Пчелният восък в козметиката

Пчелният восък е особено ценен в козметиката. Известно е, че природното лекарство помага на клетките да се регенерират, подобрява кръвообращението и предпазва кожата от външни дразнители, като изгражда защитна стена срещу тях. Ето защо специалисти смятат, че пчелният восък забавя процеса на стареене.

Вижте също: Лечение с прополис – пчелен клей

Не на последно място той съдържа естествени овлажнители, които хидратират кожата, правят я мека и нежна на допир. В древен Египет хората използвали пчелния восък при балсамирането на фараоните, защото природното лекарство „запечатвало” красотата на владетеля.

Рецепти с пчелен восък

В домашни условия може да си приготвите мехлем за рани от пчелен восък. За целта на водна баня смесвате пчелен восък и брашно в съотношение 1:1. С получената смес намазвате болното място и го превръзвате. Ефектът се усеща след около 20мин.

За напукани пети може да използвате смес от пчелен восък, зехтин и медицинска дъвка. Приготвя се крем, с който намазвате грубата кожа.

За подсилване на имунната система и като лекарство срещу грип се препоръчват восъчни инхалации с парите на 20г разтопен на водна баня пчелен восък.

09.12.2013/ Христина Спасова