Най-скъпата коледна картичка в света

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Кой би предположил, че една коледна картичка може да струва цели 22 хил. лири?! Авторът й е англичанинът Хенри Коул, а най-скъпата коледна картичка е всъщност първата създадена в света.

Най-скъпата коледна картичка в света По следите на коледната картичка >>> 

В началото на 19 в. всички си изпращали прилежно изписани и украсени писма-честитки за Коледа, но английски аристократ решил да подходи по-хитро, тъй като го мързяло за поредна година да се занимава с коледни писма. Сър Хенри Коул поръчал на свой приятел художник (John Calcott Horsely) да му направи 40 идентични литографии, които да изпрати като честитки за празника на близки и приятели.

И това именно била първата коледна картичка, отпечатана в тираж от 40 броя. Тя представлявала триптих с приблизителен размер 16 на 9 см. В центъра й художникът изобразил семейството на аристократа, а отстрани били нарисувани библейски мотиви (хранене и обличане на бедните) и коледна украса.

Идеята учудващо запленила достатъчно много хора, за да се стигне до размножаване на коледната картичка на Хенри Коул в 1000 екзепляра през 1843 г.

Така, нарушавайки традицията, Хенри Коул несъзнателно проправил пътя на един наистина доходоносен бизнес…дотолкова добър, че днес никой не може да си представи Коледа без коледни картички.

Изпрати коледна картичка >>>
Днес са запазени 12 от коледните картички на Хенри Коул, а през 2001 г. една от литографиите му, която той изпратил на баба си, била продадена на търг във Великобритания за невероятната сума от 22 хил. лири, което й отредило място в книгата с рекорди „Гинес“.

02.12.2013/Ели Йорданова