Изнамериха нов начин за преобразуване на въглероден диоксид в гориво

14
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

от GreenTech.bg на 06/12/2013

Производството на въглероден двуокис (CO2 ) чрез изгаряне на въглеводороди е лесно. Чифт нови катализатори, наскоро направени от изследователи в Университета на Илинойс в Чикаго, може да направи много по-практично да се направи обратното: конвертиране на CO2 и вода в гориво.

Тъй като провеждането на този реакция обикновено изисква големи количества енергия, тя винаги се е считала за приложима само в редки случаи. Но ако процесът може да се направи евтин и комерсиален, то ще може да се правят течни горива от отработените газове на електроцентралите, работещи с изкопаеми горива.

Новият процес подобрява работата на двойка катализатори, открити последната година, които ефективно превръщат СО2 във въглероден окис (СО), който след това може да се превърне в бензин и други продукти. Тези катализатори произвеждат CO бавно, обаче, а освен това се правят от сребро, затова са и скъпи. Но учените са доказали, че е възможно среброто да се замени със сравнително евтини въглеродни влакна, които поддържат малко или много същата ефективност. Техниката произвежда CO около 10 пъти по-бързо.

Проектът е все още в ранните етапи и ще бъде необходимо да се произведат по-големи количества от катализаторите, за да се потърси и намери начин да бъдат вграждани в мембрана, която им помага да останат стабилни в продължение на дълги периоди от време – работа, която ще изисква сътрудничеството на няколко индустриални партньори.

Публикувано в Бизнес