Сигнализираха OLAF и ЕК за корупционни схеми на Орешарски и Моника Станишева

13
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Пациентски организации: Не искаме „сакати“ документи!

2015-04-18 17:28:20

Съветникът в МС Росен Карадимов получава чрез подставени лица тлъстата комисионна за уреден договор за 2 250 000 лв.

 

Сигнал за тежки корупционни схеми между Моника Станишева, съпруга на лидера на БСП и на ПЕС Сергей Станишев и днешния премиер Пламен Орешарски е изпратен в началото на декември до европейската служба за борба с измамите OLAF и Европейската комисия. Подател е поетът и политик Едвин Сугарев.

През юли и септември 2006 години Министерството на финансите, ръководено тогава от днешния премиер Пламен Орешарски обявява обществена поръчка за комуникационна стратегия за усвояване на средства от оперативните програми на съюза през периода 2007-2013 г. С решение от 13 септември 2006 г. Орешарски в качеството си на финансов министър обявява дружеството „PR & Media” ЕООД за изпълнител на кампанията, на стойност 2 250 000 лв. без ДДС. Фирмата победител е собственост на Моника Йосифова, а днес действа  като „Актив груп” ЕООД, но продължава да е притежание на Моника Станишева,

Още при самото подписване на договора с МФ са извършени и първите манипулации, в полза на изпълнителя. Подписаният публичен договор не съвпада с проекто договора приложен в конкретната документация за конкурса. Финансовата оферта на кандидата предвижда финансови плащания към втория етап до 50%, докато окончателният договор предвижда допълнителни авансови плащания на някои директни разходи. Могат да бъдат открити и редица други изменения на проектодоговора, които ясно са направени в полза на Моника Йосифова, се посочва в сигнала. Изменението на проекта на публичния договор е директно нарушение на правилата на работа на ЕС в областта на обществените поръчки, а така е реализирано негативно въздействие върху финансовите интереси на съюза. 

В последствие обаче се развихря истинска корупционна далавера, от която става ясна цялата технология за лобиране, получаване на европейски поръчки и връщането на комисионни в огромни размери при управлението на Сергей Станишев. По някаква чиста „случайност” основните действащи лица отново както и при аферата „Хохегер” са Моника Йосифова и съветника на Станишев в МС Росен Карадимов. Странични играчи в бандитската схема са  Орешарски и Станишев.

Кражбата на европейски средства лъсва, след като адвокат Деяна Марчева е извикана в парламентарната комисия „Хохегер”, създадена в миналия парламент да даде показания за дейността си с австрийския лобист. Тогава тя разкрива и корупционната схема на Моника Йосифова по договор с финансовото министерство. Акцентът обаче е върху Петер Хохегер и така изхарчването на 2 250 000 лв. пари на ЕК остава незабелязано на заден план.

Адвокат Марчева посочва, че по договора на Моника с Пламен Орешарски е имала договор като подизпълнител на юридически услуги. Той е бил на стойност 35 хил евро, но след приспадане на авансовия данък на 28 септември 2006 г. е получила по сметката си  31 587 евро и 50 евроцента. От тях още на следващия ден прехвърля веднага на  лична сметка на премиерския съветник Росен Карадимов сумата от 30 087 и 50 евроцента. Адв. Марчева обяснява, че според договорките им с Моника и Карадимов от цялата сума за нея са били предназначени 1500 евро за това, че е изготвила договора на „PR & Media”, а останалата част е трябвало да стигне до банковата сметка на последния председател на комунистическия ДКМС. Марчева посочва още, че е работила през годините с Карадимов и вероятно за това е ползвана като таен приносител и пощенска кутия на комисионната. Става ясно, че възползвайки се от голямата власт на премиерски съветник, Карадимов е уредил поръчката от МФ за Моника, а след това тя почтено си плаща цената за свършената услуга.

Росен Карадимов не дава обяснения за каква конкретна работа е получил тези пари, как ги е отчел и дали е платил данъци върху тях. 

От справка на НАП, която не е цитирана в сигнала до  OLAF Моника плаща  допълнително на Карадимов още 75 хил. лв. Но този път сумите са преведени на фирма „КМ консултинг”, на жена му Нина Ненова. Според информация на Faktor.bg това са доплащания на комисионната от сделката с МФ.

Всъщност по същата схема премиерският съветник лапа пари и от договора на Моника с Петер Хохегер за рекламиране на България (виж ТУК разследване за аферата с австриеца). Според източници на Faktor.bg по същата схема Моника Йосифова е внедрена и като пиар на договора на МВР със „Сименс” за новите документи за самоличност. Неизвестно защо обаче сатанизираният днес бивш вътрешен министър Цветан Цветанов не извади на бял свят поредната корупционна схема на тандема Моника – Карадимов – Станишев.

През този период в някои електронни медии вече се бяха появили първите намеци, че голямата пиарка е завъртяла главата на червения премиер Станишев, а енергийният лобист Стефат Гамизов открито предупреждаваше, че не Станишев, а Моника и Карадимов реално управляват в Министерски съвет.