Йога за добра перисталтика – Edna.bg

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Снимка:
Thinkstock

Около празниците често преяждаме и се чудим как да облекчим тежестта в подутите ни кореми. Нека да помогнем на храносмилателната ни система да се справи с всички предизвикателства, които й отправяме.

Най-лесната поза, която ще ви предложа, може да се прави непосредствено след ядене, защото влияе изключително благоприятно върху процеса на храносмилането.

Просто застанете на колене и седнете между петите си. Изправете гръбначния стълб. Поставете длани върху бедрата и стойте така най-малко една минута. С всеки следващ път увеличавайте времето. Освен на тежестта в корема, позата повлиява добре на мускулатурата на краката и отстранява ревматични и невралгични болки.

Следващите асани, които ви препоръчвам са “супермен” и “лък”. Те ще ви помогнат за добра перисталтика. Но помнете – правете ги два часа след хранене!

Понеже и двете се изпълняват по корем, може да си изберете една от тях. Повторите я няколко пъти, дишайки нормално през носа. Почивайте си между повторенията.

Не правете упражненията, ако имате проблеми със сърцето, дискова херния или заболяване на коремните органи.  В поза “лък” се опитайте да залюлеете тялото напред и назад.

поза „супермен“

поза „лък“

След навеждащите назад пози, направете една навеждаща напред гръбначния стълб – “главоколянна поза”. Тя стимулира храносмилателния трак и ще ви помогне при смущения в стомаха, черния дроб, далака, бъбреците и червата.

От седнало или легнало положение поемете въздух и вдигнете ръце нагоре. Издишвайки, се наведете напред от таза, колкото можете към краката. Не сгъвайте колене и не огъвайте гръбнака. Дишайте нормално.

“главоколянна поза”

И най-важното – просто не преяждайте!

* * *

Скъпи приятели, каня ви на моя курс по класическа йога. Занятията се провеждат всяка неделя – от 17 и 19 часа и всяка сряда и понеделник – от 19 часа (на свещи). Уютната ни зала се намира в квартал Изток, балетно студио ОДЕТ, на улица „Латинка“ 5. На 2-5 минути пеша от х-л „Плиска“ и кино „Изток“, и 10 минути пеша от метростанция „Жолио Кюри“. Носете си само удобни дрехи, постелка (ако не желаете да ползвате нашите) и добро настроение. Е, ако не е такова, ви обещавам, че ще стане! Цената е 10 лв. за еднократно посещение и 5 лв. с карта за 12 поредни посещения (60 лв).

Занятието включва час и половина програма от йога асани, дишане и релаксация. Групата е подходяща за всички, които искат да поддържат добрата си форма и здраве с йога – и начинаещи, и средно напреднали, и напреднали, защото показвам както лесен, така и труден вариант на позите. За повече информация, посетете Фейсбук страницата: yogatime.

Ще се радвам да правим йога заедно!

Очаквам ви!

Пишете на Светла Иванова на [email protected].