Как да запазим коледното дръвче свежо за по-дълго

13
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 10-12-2013

Грижите за запазването на едно коледното дръвче свежо не са много сложни, но трябва да се следват няколко специфични стъпки. Ако правите всичко, както е описано по-долу, дръвчето ще издържи много по-дълго от обикновено. Нека видим и самите стъпки:
1. Увийте дървото при пренасянето му към дома
Много често по-големите дървета се пренасят отгоре на багажника на колата. Без да е покрита по някакъв начин елхата може да бъде изсушена от вятъра.
Първата стъпка за запазване на коледното дърво е да го покриете, като по този начин ще го предпазите от силния вятър по време на транспортирането.

2. Подрежете стеблото
Когато започнете да полагате грижи за коледното дърво, не забравяйте, че всъщност то е едно голямо отрязано цвете. Ако не сте си го отсекли сами, а сте го купили, шансовете да е стояло навън с дни, а дори и седмици са големи. Напоителната система на дървото вече e запушенa. Отрежете не по-вече от 0,5-0,6 см от стеблото ще премахне изсъхналата основа и така дървото отново ще може да поема вода. Може да отрежете и повече, ако дървото ви се струва много високо.

3. Напояване на коледното дърво
От съществено значение за поддържането на елхата жива, дори и след като е отсечена е напояването. Стеблото трябва да остане влажно.Уверете се, че в поставката, в която смятате да стои дървото има вода. Ако сте забравили, за повечето дървета няма да е проблем, стига в следващите 24 часа да успеете да го напоите. Коледното дърво ще остане свежо за по-дълго време, ако се сетите да направите това веднага. Използвайте обикновена вода. Изследванията показват, че чиста вода без добавки е много по-подходяща. Проверявайте съда по 2 пъти на ден. От голямо значение е винаги да е пълен.

4. Изберете подходящо място
Друго много важно условие за по-дългото оцеляване на коледното дръвче е изборът на подходящо място във вашия дом. Трябва да се постави далеч от отоплителни уреди и да не е на място със студени течения. Логично, постоянната топлина и променливите температури могат да ускорят изсъхването на дървото. Освен това трябва да избягвате места, където то ще бъде подложено на директна и силна слънчева светлина. Слънцето също може да ускори процесът на увяхване.

   

Прочети