Осъдиха цирка на Силвестър Лолов и Драго Чая!

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

“ШОУ” научи ексклузивно, че циркът на Силвестър Лолов, в който водещ и лице е Драго Чая, преди десетина дни е бил осъден от читалище “Цар Борис Трети”, където се помещава на сумата от 7000 лева.

От читалището твърдят, че договорът им с цирка е изтекъл преди година и че Лолов им дължи цели 50 000.

Цирковете около този цирк не са от вчера. Срещу него наскачаха първоначално корифеи в изкуството като Александър Балкански-старши, който отсече: „В света няма квадратен цирк! Мъчат животните в мазе!”. После излязоха и други негативни публикации, но „Цирк на сцена” продължи да работи. Така е и до днес, а Лолов и Чая вече са готови с тазгодишната си новогодишна програма. Както разбрахме, този път – без животни.

“ШОУ” коректно потърси всички страни, замесени в конфликта. Читалищната шефка Нина Антова отказа да говори и ни препрати към адвокат Ангел Ангелов, който пък ни заподозря в “шпионаж” и ни покани за по-сигурно в кантората си, където щял да ни покаже решението лично. Отново потърсихме Антова за съдействие и поне успяхме да откопчим от нея, че читалището е частно-държавна собственост; че делата, които се водят са 3, и че имат гръб в лицето на председателя на Съюза на читалищата Николай Дойнов. Тя поясни още, че присъствието на цирка, с което с охота се била съгласила преди, сега вредяло на дейността й – затворила забавачката, защото

родители се оплаквали от миризмата на животни

и по същата причина се отказали от уроци и половината курсисти по английски език. Читалищните власти били възпрепятствани дори да направят инвентаризацията, която била планувана. В крайна сметка Нина Антова заключи с думите: “Приветствах идеята на Силвестър, и до днес го наричам “сине”, но отношението трябва да е коректно и от двете посоки. Не водя битки. Аз съм човек на 70 години, имам си и лични проблеми. Затова не желая да говоря!”. Николай Дойнов от Съюза на читалищата пък ни каза, че е научил за решението на съда и че в момента тече обжалване от страна на адвокатите на Силвестър Лолов, но не знаел подробности.
След тези няколко изречения от страна на читалищните дейци всъщност по-подробно успяхме да обсъдим въпроса само с обжалващите решението Силвестър Лолов и Драгомир Драганов. Ето и техните аргументи:

„Обжалваме делото за присъдените на първа инстанция 7000 лева, които са по някакви фактури на Нина Антова – как са изготвени, е друг въпрос. Всъщност не сме изгубили никакво дело, защото има три инстанции още. От читалището искаха много повече пари, но като дойдоха експертите и направиха проверки, се оказаха 7 хиляди, нали така?! Но ние и тях ще оспорваме, защото въпросът е принципен. В момента се водят три дела. Намеренията ни са да се отделим от читалището и да минем на договор към общината, там ще си плащаме, а не на Антова, защото читалището е общинска собственост… Иначе на забележката ти, че договорът ни е изтекъл, ще ти отговоря, че в него има една клауза, която автоматично го продължава. Животни в програмата няма, за да миришат и да разгонват деца и курсисти, както твърдят. Животни никога не са били гледани в мазето – когато сме имали такива програми, те са били довеждани за представлението. А сега изобщо нямаме животни в програмата. Става въпрос за пълна спекулация с неверни факти и това вече взе да ме ядосва! За мен това е инвестиция, която е поета с мои лични средства, и ако някой си мисли, че може само ей така да стои и да взима наеми, пенсия и заплата като Нина Антова, и

да се прави на “загрижен” за държавата, когато всъщност я краде,

няма да стане! Ако трябва, ще предизвикам проверка от НАП да се види къде са парите от наеми и защо всичко в читалището се руши. Къде са парите от наемите? 60 човека са назначени там и не знаят какво работят! Да не говорим колко пари на читалището са отишли за разговорите на Антова с Полша, с мъжа й. Моите пари са си мои, не са държавни като техните! Яд ме е, че ти правиш нещо, а те се опитват да го рушат!”, оплака се собственикът на читалищния цирк Силвестър Лолов.

А лицето и конферансието на цирка Драго Чая допълни: “Аз съм само един водещ на програмата! Всяка седмица представяме поне един нов цирков артист. Вие знаете ли, че тия хора няма и къде да репетират, ако не е нашият цирк?! Ние вършим благородно дело, в което Силвестър е налял и много пари. Лични пари! За разлика от тия хора, които са свикнали да смучат от държавата! Столовете им се разклатиха покрай скандала и се обединиха да се защитават. Неправомерно отдават части от общинска собственост под наем. Аз сега записвам албум в едно звукозаписно студио и не съм чул от хората в него да се възмущават, че им “мирише” от цирка! Но, виж какво – най-важното – читалището е духовно средище и би било добре в него да работят дейни и духовни хора. Я се разходи до съседното училище да питаш колко пъти е отишла там Антова да набере ученици за някаква дейност? Нито един път! И знаеш ли защо?! Ами децата не са наематели, от тях не могат да се изкарат пари!”, възмущава се Драго Чая.

Подготви: Еми МАРИЯНСКА