Гавра с Васил Левски и Кирил и Методий!

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Смущаващ сигнал за гавра с паметта на Васил Левски и Кирил и Методий бе получен на редакционната поща на БЛИЦ. Тревогата е вдигната от старозагорски младежи. Те алармират, че две групи в социалната мрежа Фейсбук посягат на българщината, подигравайки се с делата на Апостола на свободата и светите братя.Ето го и сигнала от СтЗ Отбора:

Ние, членовете на групата СтЗ Отбора, желаем да насочим обществения взор към нещо изключително обидно за българския народ. Става въпрос за две фейсбук страници, грозно поругаващи наши святи личности и будители.

Едната се нарича Kiril Metodii i brat mu, а другата – Васил ЛеСки. Създателите на тези страници представят образите на създателите на славянската азбука и най-големият ни революционер и борец за политическа и духовна свобода по безобразно непристоен начин, подигравайки се съответно със самата ни нация и вековете усилия и саможертва на знайни и незнайни български герои, помогнали за изграждането ни като народ. Правят впечатление масовите протести на интернет потребителите срещу тази грозна гавра, както и, за съжаление, отвратителният непукизъм на администраторите на страниците.

Ние, като създатели на редица патриотични песни (България днес, Майко довиждане, Българин силен, здрав…тренира и други), а и като горди с нашия произход и история, заявяваме, че се чувстваме омерзени от това посегателство върху най-светите образи на България. Лично обидени сме и от факта, че повече от четири хиляди души са „лайкнали“ тези страници. Някой може да каже, че това са само някакви си фейсбук простотии, но ние не сме съгласни. Във трудни времена като днешните, социалните мрежи са проводник на много настроения и нагласи на хората. Тук се създават и популяризират каузи, разпространяват се мнения и гледни точки. Питаме: това жалко почерняне на велики българи ли трябва да виждат младите днес в ползваното от тях интернет пространство? Да се смеят на неуместни и просташки „шеги“ с Левски и Солуските братя ли трябва… или да се гордеят с тях през всеки един ден от живота си?

В никакъв случай не желаем да популяризираме тези страници с нашето обръщение. Искаме да насочим общественото внимание към обидата на България. Да накараме медиите да заклеймят този позор за народа ни. И много се надяваме да успеем да докараме нещата до сезиране на отговорни институции към проблема. Защото искрено вярваме, че младите хора на България трябва да се образоват и да се гордеят с произхода си и националните ни герои, а не да попадат в ямата на опростачаването.
Двете страници не само са обида за всички нас, за съжаление те са и символ на редица уродливи изменения на ценностите на обществото, на загубата на национална идентичност и разрастващата се неграмотност сред подрастващите. Надяваме се и вие да се почуствате обидени от това.

С уважение:
Стоян Стоянов
Десислав Димов
Живко Андрейчев
Христо Христов