Найденов: Близо 2000 военнослужещи трябва да бъдат съкратени през 2014 г.

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Ангел Найденов СНИМКА: АРХИВ

До края на 2014 г. трябва да бъдат съкратени около 2000 военнослужещи и цивилни служители от състава на въоръжените сили. Целта е да се достигне числеността, която е фиксирана в плановете за развитие на въоръжените сили, приети в предходни години, включително последния от 2010 г.Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов за Фокус.

Допълнително ще бъдат съкратени около 80 служители от администрацията на Министерството на отбраната и структурите на пряко мое подчинение, допълва Найденов.

„Това очевидно не е нито драматично, нито драстично съкращение. В случая наистина става дума за преценка на ръководителите на отделните структури, целящи повишаване на ефективността и ограничаване на разходите за издръжка на персонал. Но това са административните съкращения“, коментира министърът.

„Най-голямата унаследена „бомба“ от предишното правителство е техническото състояние на въоръжението и бойната техника“, каза още той.

 „Резултатите показват една много мрачна картина във въоръжените сили. За щастие успяваме да пренасочим средства, да икономисаме средства, да сключим нови рамкови споразумения, да подпишем конкретни договори. вече сме на път, образно казано, да „отлепим“ авиацията от земята. Имам предвид и самолети, и хеликоптери, съответно и да подобрим състоянието на военната техника в Сухопътните войски. Конкретни стъпки има и по отношение на модернизиране и подобряване на състоянието във Военноморските сили“, посочи министърът на отбраната. Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 1 до 4 лева

„Втората „бомба“ – безспорно това са унаследени, трудно е да се каже договори, защото от 226 договора, между които има договори свързани например с охрана на освободени войскови райони, складове и сгради, 208 са с изтекъл срок. Има договори, които не са подновявани и по които вървят плащания от 2009 г.- 2010 г. – още тогава са изтекли“, каза министърът. „От една страна, ние продължаваме да правим разходи за поддържането на тези складове, съответно за издръжката на личен състав, който се грижи за складовете и който охранява складовете и, от друга страна носим всички рискове , свързани със съхраняването на опасни и взривни вещества. По тях не се плащат неустойки, по тях няма сериозни санкции. Това всъщност е един проблем, който решаваме категорично. Аз съм разпоредил, съответно са поканени фирмите да сключат споразумения и да изтеглят тези имущества до края на 2014 г.“, каза Найденов.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти