Индонезийски дизайнери и мюсюлманска мода в Джакарта

14
Добави коментар

Индонезия е най-населената в света мюсюлманска държава и съответно с най-голямо търсене на дрехи, които отговарят на религиозните правила за скромност и благоприличие. Както обаче се видя от стилните, пъстроцветни и модерни облекла, показани по време на Седмица на модата в Джакарта, южноазиатската държава явно се стреми да бъде и световен лидер в мюсюлманската модна индустрия, която някои оценяват на 100 милиарда долара.

Индонезийското правителство подкрепя младите дизайнери и текстилната индустрия, която осигурява работа на повече от 3 милиона души и носи по 15 милиарда долара годишно на икономиката на страната.

Правилата за обличане на мюсюлманките варират от консервативни в държави като Саудитска Арабия и Афганистан, където жените трябва да са покрити от главата до петите, до по-умерени интерпретации в държави като Индонезия и Малайзия. Във всички случаи обаче е задължително покриването на главата и се забранява прилепналото и прозрачно облекло.

Младите индонезийски дизайнери, които стартираха Седмицата на модата в Джакарта, обаче, очевидно са решили да нарушат стереотипите със своите колекции. „Винаги съм искала да създавам мюсюлмански дрехи, които са привлекателни и за немюсюлманките“ – споделя 27-годишната дизайнерка Насутион. Колежката й Уахю Утами пък добавя: „Корея е известна с кей-поп модата си, а Индонезия – с мюсюлманската си мода. Защо да не заложим на това?“

Posted in Без категория.

– 17.12.2013