Как да установим пола на котето си?

1
Добави коментар

Много хора изпитват трудности при определянето на пола на котките и особено на малките котета.Това се отнася не само за ентусиасти, току що сдобили се с мишеловец, но и за някои по-опитни стопани. Добрата новина е, че след прочитането на тази статия Вие вече сами ще можете да различавате дамитe от господата – без помощ от приятел и без посещаване на ветеринар. И преди да заявите, че изясняването на пола не е толкова наложително – помислете пак! Яснотата по отношение на пола има значение не само при избирането на име, но и при начина на отглеждане и най-вече при контрола на раждаемостта.

Но преди да пристъпим към същността на статията, трябва да се обърне внимание на следното:

Проверявайте пола на новородени котета, само ако майката Ви познава и е видимо, че тя няма нищо против да докосвате котилото й. В противен случай, реакциите й могат да варират от преместване на малките в друго леговище до нападение. Най-разумно е да изчакате котетата да станат на около 3-4 седмици.
Не третирайте все още бозаещите котета грубо. Върнете ги възможно най-бързо в леговището. В противен случай, може да разтревожите женската, а малките бързо да изстинат, докато са далеч от тялото на майка си.
Никога не вдигайте малките за опашката. Техните опашчици са много крехки и освен, че това действие ще причини болка, опашките могат да се пречупят.
Също така, не провисвайте котетата надолу с главата. Тази позиция е неприятна за тях и те ще се опитат да се освободят. Гъвкавите пухчовци могат дори да се измушат и да паднат от високо. А ако котето е малко по-голямо, то може и да ви задере, за да го пуснете. В този ред на мисли, ако сте наясно, че малчугана не обича да бъде пипан, по-добре сложете горнище с дълги ръкави, докато го оглеждате.
Най-лесният начин за боравене с котето е да го поставите на сравнително висока повърхност (например маса, плот и др.), като обърнете задницата му към вас. След това повдигнете опашката. Тук отново трябва да внимавате, да не прегънете прекалено опашлето и да го прекършите.

Друг начин е да хванете котето под мишниците и да го обърнете с лице към вас. След това леко го наклонете, така че дупето му да е насочено към вас, а главичката да е насочена навън. Ако опашката пречи, я отстранете от пътя с другата си ръка.

Кога котето е женско?

Трябва да се отбележи, че както мъжките, така и женските котки имат 2 отвора под опашките си. И при двата пола най-горният отвор е ануса. При женските индивиди вторият отвор се нарича вулва. Вулвата представлява външният вход на вагината. Тук се отварят пикочопроводите, т.е от тук котето пишка. Освен това, през отвора на вулвата навън излизат и новородените котета. За целта, отворът силно се разширява. Съществуват няколко начина, по които да разберете дали котето Ви е женско:

1. Ако котетата са родени наскоро, погледнете дали между двата отвора има или липсва ивица козина. При женски котета на около 10 дни, разстоянието межу отворите не е покрито с козина. При мъжките котета има окосмена ивица. При женски котета на около 5 седмици, вече също може да се забележи тънка ивица козинка. Мъжките обаче имат забележимо по-широка окосмена част.

2. Гореспоменатият метод все пак не е най-надежният. Заложете на сигурно и следете за разстоянието между двата отвора. Тъй като женските не притежават тестиси, разстоянието между ануса и вулвата е много малко. При малки котета това разстояние е само 0,5 см, но при възрастни женски то се увеличава до около 1-1,5 см.

3. Друг издайнически признак е формата на отвора на вулвата. При женските, независимо от възрастта, отворът е с формата на цепка.

Кога котето е мъжко?

1. При мъжките котета най-горният отвор представлява ануса, следван от скротума (кожната торбичка обхващаща тестисите) и вторият отвор, в който е скрит пениса. Пенисът се показва само по време на съвокупление и е покрит с множество шипчета. През вторият отвор се изхвърля и урината. Има 3 начина, по които да разпознаете мъжките котета:

2. При мъжките котета разстоянието между ануса и върха на пениса е значително по-голямо. Това допълнително разстояние позволява на тестисите да излязат от телесната кухина и да се настанят в скротума. Това става непосредствено преди раждането, но уголемяването на скротума започва на по-късен етап от развитието на котетата. Разстоянието между двата отвора при новородените животни е около 1-1,5 см, но при по-големите котета и по-възрастните животни може да достигне 2-4 см.

3. Отворът на пениса се отличава с кръгла форма.

4. При новородените, скротума е почти незабележим, поради малкия размер на тестисите. Все пак при някои малки тестисите изпъкват ясно и могат да послужат за ориентир. Обикновено обаче изпъкването на тестисите се забелязва едва между четвъртата и шестата седмица. Тестисите приличат на 2 грахчета разположени под кожата меджу двата отвора. На 10-12 седмици, тестисите са сравнително уголемени и скротума вече ясно изпъква. На този етап от развитието на котетата, няма как да се объркате.

Как да определим пола на възрастни животни?

Установяването на пола при зрели животни е значително по-лесно, отколкото при все още развиващите се котета. Техните полови органи са изцяло оформени и завършени.

Женски котки – Разстоянието межу двата отвора се е увеличило в сравнение с разстоянието след раждането, но все пак е значително по-малко, отколкото при мъжките. Обикновено е около 1-1,5 см. Друг белег, по който можете да се ориентирате, е броят на зърната. При възрастните женски те са ясно видими и трябва да са 6-8 на брой. Мъжките индивиди имат по-малък брой зърна.

Котараци – Зрелите мъжкари се познават от далече. Те са по-едри, по-издължени, както и с по остри и ъгловати черти на муцуната. Котараците няма как да се сбъркат и поради наличието на силно уголемен скротум. Разстоянието между ануса и върха на пениса може да достигне до 3-4 см. Долният отвор дори може да не се вижда много добре заради издутите тестиси. Обърнете внимание, че за разлика от кучетата, мъжките и женските котки уринират по един и същи начин. Така че, това не е признак по-който можете да разграничите половете. Мъжките обаче често ще маркират територията си и урината им ще има по-силна миризма.

Възрастните животни не винаги приемат спокойно усилията на упорития, досаден човек да надникне под опашките им. Освен това, зрелите котки са по-едри и по-тежки, което неминуемо ще затрудни повдигането и преобръщането им, а от там и Вашата проучвателна дейност. Но не е нужно да мъчите животинката и себе си излишно. Просто почешете мишеловеца в основата на опашката. Котките обикновено повдигат опашката си, ако са докосвани там.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: