Сняг над Египет!

1
Добави коментар
martin.lazarov
martin.lazarov

В началото на декември студена вълна обхвана България и температурите спаднаха трайно под нулата. Нищо необичайно, нали? Да, за България това е съвсем нормално, но студът се придвижи доста на юг и достигна …Египет. На другия край на Средиземно море заваля сняг, което не се е случвало от доста време. И като казваме „доста време“, имаме предвид 100 години. По всяка вероятност няма жив египтянин, който да е виждал сняг над страната си. Студената вълна обгърна и съседните на Египет Израел, Ливан и Сирия. Над Близкия изток толкова свирепо време не е имало от половин век. Снегът блокира пътищата из засегнатите държави, а управляващите с пълно право можеха да кажат, че са „изненадани“ от снега.

 

Пирамидите са бели, а Сфинксът лежи в сняг

Е тази гледка вероятно никой не е очаквал да види! Сфинксът е нагазил сериозно в сняг, а до него стените огромните Пирамиди в Гиза са побелели от сняг. Из мрежата плъзнаха снимки за първите снежни човеци в Кайро от столетие. Несъмнено снегът е огромно забавление за хората от Близкия изток. Явно снежната буря е донесла в тях повече радост, отколкото смут, тъй като за този регион целенето със снежни топки е нещо, което се случва веднъж в живота. Най-доволни от ситуацията, разбира се, са децата.

 

Фалшивата снимка

Из интернет мигновенно плъзна интересна снимка, показваща Пирамидите в Гиза в сняг. Снимката беше разпространена дори от авторитетни издания като Mirror. Тя обаче се оказва фалшива. Разбира се, това не означава, че над Египет не е валяло сняг. Просто някой опитен с програми за редактиране на снимки е „добавил“ снега върху стари снимки на Пирамидите. Снимката, която сме публикували ние е същата, за която става дума. Ако се вгледате по-добре ще видите, че зад Пирамидите в Гиза има сянка, тоест има слънце. Ако пече слънце в Египет надали снегът ще се задържи много време.

 

Естествено, цялото „шоу“ продължи едва броени дни. С отминаването на студената вълна, времето бързо влезна в обичайния си ритъм. В момента температурите в Кайро са над 15 градуса и се очаква да достигнат дори 20. От снежните човеци и снега по Пирамидите в Гиза няма и следа. За нетипичното явление свидетелстват вече само снимките и спомените на хората.

 

Още информация за Египет