Турската баклава официално призната от Евросъюза

12
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

на 19 декември 2013
|

ЕС за пръв път призна официално продукт от Турция – турската баклава

Традиционната турска баклава стана първият официален продукт от югоизточната ни съседка, който е официално признат от Европейския съюз. Днес прочутият сладкиш от югоизточната анадолска провинция Газиантеп получи регистрация в ЕС.

Турската баклава от Антеп, както е старото име на град Газиантеп, се приготвя от слоеве точени кори, пълни с крем от грис и шам-фъстък местно производство.

Сладкишът е първият турски продукт, регистриран в Европейския съюз и 16-то име на храна извън Европейския съюз, който получава статут на защитен хранителен продукт, както например чаят Darjeeling от Индия. Оттук нататък никой няма да има правото да произвежда традиционния сиропиран специалитет с орехи под името „Баклава от Антеп“.

Градът е известен в цяла Турция с производството на сладкарския шедьовър. Процесът по приготвянето му отнема четири дни – от ръчното разточване на корите, изпичането им с пълнежа, до сиропирането. Газиантеп зарежда с баклава най-реномираните вериги ресторанти и хотели в цяла Турция, а транспортирането на тавите става със самолет.

ЕС прави реверанс на Анкара с признаването на турската баклава

Според дипломати, регистрацията на турската баклава е реверанс от страна на Брюксел към Анкара. В началото на ноември Турция поднови преговорите си по присъединяване към ЕС след период на 40-месечно замразяване. И Анкара, и Брюксел, определиха акта като „повратна точка“ в

отношенията и заявиха воля Турция по-бързо да се присъедини към европейския клуб. „Това е само началото“, каза турският министър по европейските въпроси Егемен Багиш след официалното подновяване на преговорите по глава 22. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле пък призова за ускоряване на преговорите и изтъкна, че главите 23 и 24 – за правата и свободите и за правосъдието и сигурността, ще бъдат отворени в период по-къс от 3,5 години.

Баклавата скара турците и кипърските гърци

Баклавата стана повод за раздори между турците и кипърските гърци през 2006 г. „Кипърските гърци ни откраднаха баклавата“, гръмнаха турските вестници. Те се позоваха на факта, че на среща на ЕС в Кипър са били раздадени брошури, в които пишело, че баклавата е призната за национален кипърски сладкиш. Турските производители реагираха бурно и след серия пресконференции излязоха на протестно шествие с плакати, че „баклавата е турска“. „Няма да оставим на кипърските гърци да внушат на хората, че баклавата е тяхна“, излезе със заглавие в. Хюриет.

„Баклавата е турска, това, което кипърските гърци представят като баклава, е имитация“, каза пред изданието турски собственик на верига от сладкарници. „Ще отидем в Брюксел и ще кажем на ръководителите на ЕС да опитат истинска баклава“, допълни той.

В спора се включи и председателят на Съюза на турските производители на баклава, който цитира документи, че турците са донесли сладкиша от Централна Азия. Стигна се и до намесата на турското министерство на културата, като в крайна сметка днес Турция, а не Кипър получи регистрация на сиропирания си специалитет.

Share this story:

tweet

Тагове: баклава от Антептурска баклава