10-те най-велики китаристи на всички времена

21
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 17.10.2012

През месец април списание Guitar World попита своите читатели кой според тях е най-великият китарист на всички времена. За шест месеца списъкът от 132-ма китаристи събра близо половин милион гласа. В първата по рода си класация на Guitar World Еди Ван Хален беше избран за категоричен победител, изпреварвайки Брайън Мей от Queen в яростен двубой, завладял фен клубове, форуми и Facebook страници. „Макар да е ясно кои са № 1 и № 2, ние искахме да видим резултатите от проучването, подредени в по-широк мащаб. Затова съставихме списък на 100-те най-великите китаристи на всички времена, подредени от вас“, пише Guitar World. Ето челната десетка от читателската класация.

Виж още: 10-те най-велики хеви метъл албума на всички времена 10-те най-влиятелни музикални икони за последните 60 години

1. Еди Ван Хален Едвард Лодевейк „Еди“ Ван Хален е холандско-американски китарист, клавирист, текстописец и продуцент, известен най-вече като китарист и основател на рок групата Ван Хален. 2. Брайън Мей Брайън Харолд Мей е британски музикант, член е на рок-групата Queen като неин китарист. Композира много от хитовете на групата. След смъртта на Фреди Меркюри Мей продължава своята самостоятелна музикална кариера, като не забравя и Queen. 3. Алекс Лайфсън Александър Жовайнович, по-известен като Алекс Лайфсън, е канадски рок музикант, китарист и основател на групата Rush. В бандата Лайфсън свири на електрическа и акустична китара. 4. Джими Хендрикс Джеймс „Джими“ Маршал Хендрикс е американски китарист, певец, текстописец и продуцент, смятан за един от най-важните изпълнители на електрическа китара в историята на популярната музика.

5. Джо Сатриани Джо Сатриани е американски китарист. Преди да започне да се занимава професионално с китара Сатриани е учител по китара в Сан Франциско.

6. Джими Пейдж Джеймс Патрик Пейдж, известен повече като Джими Пейдж е британски рок-китарист. Пейдж е основател и неизменим член на популярната рок група Лед Цепелин, като преди това се подвизава в групата-предшественик на Цепелин – The Yardbirds. 7. Тони Айоми Франк Антъни Айоми, познат повече като Тони Айоми, е британски рок китарист. Айоми е съосновател и водещ китарист в британската рок група Black Sabbath, като е единственият член, взел участие във всички албуми. 8. Стиви Рей Вон Стиви Рей Вон е американски блус китарист и певец, който е смятан за един най-влиятелните изпълнители на електрическа китара в историята на блуса. 9. Даймбег Дерел Даймбег Дерел Ебът е част от първоначалния състав на американска траш метъл група Pantera. Поради дълги конфликти, бандата се разпада през 2003. На следващата година Даймбег е смъртно прострелян по време на концерт с новата си група, Damageplan. 10. Стив Вай Стийв Вай е американски китарист, композитор и музикален продуцент. Свири с различни групи и музиканти – Heresy, Алкатраз, Боб Харис, Дейвид Лий Рот, Public Image Ltd, Whitesnake, Алис Купър, Ози Озбърн, Грег Бисонет, Ал Ди Меола, Джо Джексън, Motörhead и други. Той записва албуми и участва в турнета със своя собствена група, както и с Джо Сатриани.

Коментари

коментар(а)